Awake
A rezolvat-o Firea! Primaria Capitalei ar putea fi executata silit! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Awake

Bani

A rezolvat-o Firea! Primaria Capitalei ar putea fi executata silit!

Soluţia falimentului regiei de termoficare a Bucureştiului, care a acumulat datorii istorice totale de 3,7 miliarde de lei, cu penalităţi, către producătorul de energie electrică şi termică Elcen, nu exonerează Primăria Capitalei de plata restanţei. Iar Elcen caută avocaţi să dea Primăria în judecată.

Elcen poate acţiona în instanţă Primăria Capitalei pentru a cere toţi cei 3,7 miliarde de lei pe care RADET, regia primăriei, i le datorează, chiar dacă RADET intră în faliment sau activele sale sunt trecute la noua companie care va fi înfiinţată, Termoenergetica.

Elcen s-a pregătit de orice scenariu, încă de acum o lună.

Comitetul creditorilor Elcen a decis, în şedinţa sa din 29 ianuarie „aprobarea iniţierii de către Sierra Quadrant Filiala Bucureşti SPRL a demersurilor pentru solicitarea de oferte servicii juridice în vederea demarării procedurilor de recuperare de la Primăria Municipiului Bucureşti a sumelor datorate Electrocentrale Bucureşti SA”. Sierra Quadrant este administrator judiciar al Elcen.

Istoria veche şi scurtă: Creanţele istorice ale Radet către Elcen se ridică la 3,7 miliarde de lei, datorii neplătite cu anii în contul energiei termice livrate, cu penalităţi cu tot. Şi RADET şi Elcen au intrat în insolvenţă la cerere. În urma planului de reorganizare al Elcen, s-a înaintat soluţia ca această sumă de 3,7 miliarde să fie redusă la 1,095 miliarde de lei. Însă acest haircut depinde de planurile de reorganizare corelate, Elcen-RADET.

În data de 22 februarie, vechiul plan de reorganizare al RADET, reorganizare de care se ocupă firma Rominsolv, a avocatului Gheorghe Piperea, a fost supus aprobării creditorilor. El conţinea inclusiv vechea soluţie de fuziune prin care RADET înghiţea Elcen.

Adică mare parte din planul vechi. Piperea a scris în convocator că „votul condiționat și/sau votul în cuprinsul căruia vor fi inserate mențiuni față de sintagma aleasă de genul DA” sau NU”, vor fi considerate vot negativ”.

Cel mai mare creditor al RADET, Elcen, nu a fost de acord cu planul, dar nu a votat nici împotriva lui, cerând lui Piperea să vină cu altă propunere în timp de 30 de zile. Dacă Elcen vota negativ, planul cădea, iar RADET intra în faliment.
Surprinzător, Piperea a anunţat încă că planul a fost aprobat de creditori, deşi nu a fost aşa, iar Elcen urma să conteste ce a zis Piperea în instanţă. Primăria condusă de Firea a dat imediat un comunicat în care a anunţat şi ea votarea planului.

În data de 27 februarie, judecătorul sindic, care urma să analizeze planul lui Piperea, a amânat însă decizia pentru 8 martie. Asta pentru că a admis constestaţia depusă de Elcen la ce a prezentat Piperea la 22 martie. „Acea contestaţie este inadmisibilă, după părerea mea, pentru că legea nu oferă drept de contestaţie decât celor prezenţi în şedinţă sau celor care lipsesc motivat, iar Elcen nu se află în niciuna dintre acestea sitauţii, pentru că a transmis sesizarea în scris”, a spus ulterior Piperea.

Aşadar, 8 martie este noul termen la care RADET ar urma să intre în faliment dacă planul lui Piperea cade. Evident, se poate merge şi mai departe în instanţă.

Primăria a găsit însă, înainte ca Piperea să prezinte planul, soluţia de rezervă care a venit, surprinzător, de la PNL, mai precis de la Gabriel Dumitraşcu, fost şef al RADET şi om cu experienţă în domeniul energetic.

În data de 19 februarie, deci cu trei zile înainte de votul creditorilor RADET, Dumitraşcu a anunţat că a convins pe toată lumea că trebuie luat totul de la zero: se înfiinţează două firme noi, una dintre ele, Termoenergetica, preia serviciul de termoficare din Bucureşti, cel prestat de RADET, cu activele aferenze acestui serviciu, iar Energetica se defiinţează.

Soluţia a fost votată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti,

Primăria nu prea avea soluţii, lucru intuit şi explicat de Dumitraşcu: instanţa a decis că Energetica este înfiinţată ilegal, RADET era sub spectrul falimentului, şi oraşul rămânea fără entitatea care să asigure serviciul de alimentare cu apă caldă şi căldură.

Doar că RADET, cel de la care Elcen are de recuperat datoriile, rămâne practic fără nimic, şi producătorul de energie electrică şi termică nu mai are ce recupera de la el.

Însă, aşa cum aţi citit la început, Elcen va angaja avocaţi pentru a se îndrepta împotriva Primăriei, încercând să recupereze de la autoritatea locală sumele.

Mai mult, Sierra Quadrant, a cerut schimbarea Rominsolv-ului lui Piperea, administratorul judiciar al RADET, din această poziţie, motivând că acesta „refuză în mod constant şi total nejustificat să implementeze soluţia optimă pentru ieşirea din insolvenţă a RADET”. Cererea sa are ca termen ziua de 7 martie, deci cea anterioară zilei în care instanţa ve decide ce se întâmplă cu planul lui Piperea referitor la reorganizarea RADET.

Awake
Awake
Loading...

Sursa: economica.net

Awake

Ultimele stiri

Monden7 ore inainte

Elena Udrea suprinsa in libertate, prin Bucuresti

Elena Udrea nu a apărut încă în spațiul public după ce a ajuns din Costa Rica, toată lumea așteptând să...

Sectorul 47 ore inainte

Record negativ pentru primarul Baluta din Sectorul 4

Consilierul PNL in consiliul local al Sectorului 4, Razvan Sava, atrage atentia intr-o postare pe Facebook ca primarul Daniel Baluta...

Bucuresti7 ore inainte

De ce e Bucurestiul plin de tantari? Pentru ca Primaria Gabrielei Firea a dat contractul unei batrane de 83 de ani!

După ce Libertatea a dezvăluit că Bucureştiul se confruntă cu o invazie de ţânţari fără precedent pentru că s-a ratat...

Monden7 ore inainte

Simona Halep ii cheama diseara pe bucuresteni pe Arena Nationala. Firea fuge disperata sa n-o fluiere lumea!

Simona Halep îşi dă astăzi întâlnire cu fanii, la Arena Naţională, pentru a le prezenta trofeul de la Wimbledon. Anul...

Bani7 ore inainte

Negoita s-a ridicat de la masa si l-a lasat pe Teodorovici cu gura cascata: Ne mintiti pe toti!

Scandal pe bani între primari și Guvern! Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a ieșit supărat de la discuțiile cu Eugen...

Bucuresti1 zi inainte

Oamenii Moscovei ies la iveală. Cine-l susține pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei?

Planurile politice ale lui Nicușor Dan prin contur tot mai clar. După ce în mai și-a anunțat candidatura la Primăria...

Timp liber1 zi inainte

Avioane de luptă pe cerul Bucurestiului. Spectacol aviatic in week-end

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor...

Sanatate1 zi inainte

Tu bei apa de la robinet? Apa Nova a lansat noile platforme digitale cu informatii la minut

Apa Nova a lansat aplicația mobilă Apa Nova București și platforma web digitală complet refăcută www.apanovabucuresti.ro. Compania și-a propus să extindă și...

Actualitate1 zi inainte

Politia Capitalei, descinderi la fiul unui celebru interlop. A fost prins in flagrant!

Poliţia Capitalei a prins luni seara în flagrant doi bărbaţi, de 25 şi 45 de ani, care transportau zeci de...

Sectorul 31 zi inainte

De ce s-a umplut Bucurestiul de borduri triple? Explicatiile primarilor de sectoare

Primăria Sectorului 2 a început o amplă acțiune de dublare a bordurilor de la spațiile verzi de pe marile bulevarde....

Share Page

Close