bilete Ed Sheeran
Ancheta Rise Project: Gabriela Firea a PROFITAT de o femeie de 90 de ani pentru a face peste 23.000 de dolari! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
bilete Ed Sheeran

Bucuresti

Ancheta Rise Project: Gabriela Firea a PROFITAT de o femeie de 90 de ani pentru a face peste 23.000 de dolari!

Gabriela Firea a primit, acum trei zile, titlul de „Business Woman of the Year”, în cadrul unei gale care a scos în evidență meritele și altor femei obișnuite să aibă succes în viață. Dând timpul înapoi cu douăzeci de ani, RISE prezintă detaliile unei afaceri simple, profitabile, dar necunoscute, din biografia celei care conduce astăzi Bucureștiul.

În primăvara lui 1996, primarul general al Capitalei și soțul ei de atunci, Răsvan Firea, au câștigat 23.700 de USD, speculând naivitatea unei femei în vârstă de 90 de ani. Bătrâna se numea Lucia Rauwolf și trăia, de mult timp, în exil – la capătul câtorva decenii de persecuții politice la care îi fusese supusă familia. 

1996 a fost un an agitat. În luna mai, presa îi ridiculiza narcisismul lui Adrian Năstase și îl acuza pe Mircea Coșea că furase banii băncii Columna. Urmau alegerile locale, iar Alianța Civică organiza colocvii la Teatrul de Copii „Ion Creangă”, cu titlul „Dialog cu și despre Victor Ciorbea” – pregătind candidatura acestuia la Primăria Capitalei.

Cursul dolarului era 2.946 de ROL și creștea continuu, de la zi la zi.

Piața imobiliară nu era raiul care avea să devină zece ani mai târziu, dar pulsa deja prin mii de supape, aglomerând paginile de mică publicitate ale ziarelor generaliste.

O garsonieră de pe Bulevardul Unirii costa 12.500 de USD, iar un apartament cu trei camere de pe Calea 13 Septembrie se vindea cu 18.700 de USD.

În 1996, Gabriela Firea lucra ca ziaristă la Televiziunea Română. Era căsătorită de trei ani cu omul de afaceri Răsvan Firea și locuia în cea mai bună zonă a Bucureștiului, pe Bulevardul Primăverii.

Gabriela și Răsvan Firea au fost căsătoriți între 1993 și 2010. O afacere imobiliară pe care au făcut-o în 1996, în dauna unei bătrâne care trăia în Germania, le-a adus în buzunare o mică avere. FOTO: Marian Ilie / Mediafax, ziarulring.ro.

Pe 21 mai 1996, soții Firea au cumpărat de la o bătrână pe nume Lucia Rauwolf un teren liber, de 300 de mp, situat în cartierul în care ei trăiau, amplasat chiar vizavi de fostul palat al lui Nicolae Ceaușescu.

O săptămână mai târziu, pe 28 mai, au vândut terenul mai departe, mult mai scump, unui afacerist sirian.

Bilanțul celor două tranzacții, despărțite de numai șapte zile, a fost următorul: au cumpărat cu 180.000.000 ROL (61.100 USD), au vândut cu 250.000.000 ROL (84.860 USD), au câștigat 70.000.000 ROL (23.760 USD).

În 1996, 23.760 USD, profitul soților Firea în urma acestei afaceri, făcute fără nicio bătaie de cap, erau bani cu o putere de cumpărare foarte mare.

Cu ei se putea achiziționa un apartament cu trei camere, în zona centrală, pe Calea Călărași, două garsoniere pe Bulevardul Unirii sau două apartamente cu câte trei camere în Militari sau în Rahova.

Prețurile piaței imobiliare din mai 1996. Pagină de mica publicitate din ziarul „România liberă”. FOTO: RISE Project.

Prețurile pieței imobiliare în mai 1996. Pagină de anunțuri din ziarul „România liberă”. Se poate vedea că o garsonieră, în funcție de amplasament, costa între 8.800 de USD (26 mil ROL) și 13.500 de USD. FOTO: RISE Project.

RISE Project a scris despre cele două tranzacții ale familiei Firea și acum doi ani, fără să aibă, la data aceea, cifrele celor două acte de vânzare-cumpărare, ci doar informația legată de rolul de agenție imobiliară pe care l-au jucat soții Firea.

Între timp, continuând documentarea, RISE a găsit contractele încheiate pe 21 și 28 mai, le-a citit și transcris, fără să primească însă acordul de a le face publice în facsimil. Cifrele lor sunt cele prezentate mai sus.

Declarația Gabrielei Firea, acum doi ani, la întrebările RISE, a fost următoarea: „În `96, locuiam cu soțul meu, Răsvan Firea, pe strada Primăverii și lucram ca reporter la TVR. Nu mă ocupam cu afaceri. Din câte îmi aduc aminte, soțul meu a cumpărat acel teren de la o vecină, care voia să dea banii obținuți copiilor. Apar și eu ca vânzător doar pentru că bunurile dintr-o căsătorie sunt comune. Nu m-am ocupat de negociere, tranzacție etc. Ulterior, probabil că soțul meu a vândut terenul pentru că e posibil să fi avut nevoie de bani la firma lui. Nu cunosc. Vă asigur că totul a fost legal”.

Pe terenul cu care a jonglat familia Firea s-a construit un bloc de apartamente. Sursa: RISE Project

Pe terenul cu care a jonglat familia Firea s-a construit, în cele din urmă, un bloc de apartamente. Sursa: Mihai Pogan / RISE Project

1996 a fost al nouăzecilea și ultimul an de viață al Luciei Rauwolf, nonagenara pe seama căreia familia Firea s-a umplut de bani.

În ciuda numelui ei cosmopolit, cu rezonanță anglo-saxonă, Lucia Rauwolf era, de fapt, o machedoancă din Oltenia.

Se născuse în 1906 și era fiica academicianului Dimitrie Caracostea (1879-1964), fondator al Institutului de Etnografie și Folclor, ministru al Educației în 1940 și deținut politic în timpul comunismului.

Fusese botezată de scriitorul Gala Galaction, bun prieten cu tatăl ei, și îl avusese naș de cununie pe istoricul Nicolae Iorga, în a cărui coordonare lucrase.

În anii 1960, publicase, sub numele de căsătorie, Lucia Protopopescu, câteva cărți despre Ion Budai-Deleanu și despre primii ani ai învățământului românesc din Transilvania – cărți citate și astăzi, chiar dacă se mai găsesc doar în anticariate.

Rămasă văduvă, emigrase în Republica Federală Germania, în 1980. Înainte de a-i da voie să iasă țară, regimul comunist a obligat-o să doneze statului un teren de pe Bulevardul Primăverii, pe care îl moștenise de la soțul ei, Emil Protopopescu, decedat în 1978.

Lucia Caracostea, căsătorită Protopopescu (1906-1996). Fotografii din tinerețe, publicate în revista „Memoria Oltului”.

Lucia Caracostea, căsătorită Protopopescu (1906-1996). Fotografii din tinerețe, publicate în revista „Memoria Oltului”.

După Revoluție, a dat statul în judecată ca să obțină acest teren înapoi. A câștigat procesul în martie 1996 și, două luni mai târziu, a vândut terenul familiei Firea.

Filologul Mihai Mitu (80 de ani), profesor pensionar al Facultății de Limbi Străine de la Universitatea București, este unul dintre puținii supraviețuitori din mediul academic care au cunoscut-o: „A fost o persoană discretă și un mare om de știință. Studiase viața lui Budai-Deleanu încă din anii 1930, la Viena, unde fusese trimisă special de tatăl ei. Când am văzut-o ultima oară, prin anii 1970, mi-a spus că vrea să plece în Germania, la fiica ei, să moară acolo”.

În Germania, Lucia Protopopescu s-a stabilit la Köln și și-a schimbat numele, pe cale administrativă, în Rauwolf. A încetat din viață în 1996, la doar câteva luni distanță de momentul în care le-a vândut soților Firea, la un preț mult subevaluat, terenul din cartierul Primăverii.

bilete Ed Sheeran
bilete Ed Sheeran
Loading...
bilete Ed Sheeran

Ultimele stiri

Imobiliare2 ore inainte

Gabriela Firea ameninta ca ii da in judecata pe toti consilierii care au spus ca vrea ”sa dea tunuri imobiliare”

Gabriela Firea a anunţat că îi va acţiona în judecată pe doi consilieri generali, de la PNL şi de la...

Bani2 ore inainte

Romania ar putea construi 12 spitale in fiecare an cu banii pe care ii cheltuie pentru pensiile speciale

Cătălin Teniţă, lider al Fondului pentru Democraţie, a calculat cât ne vor costa pensiile speciale pentru aleşii locali, oferite de...

Bani4 ore inainte

200 de mil. de euro, bani oferiti fermierilor pentru irigatii

Fermierii au la dispoziţie 200 de milioane de euro pe an pentru investiţii în infrastructura de irigaţii, prin submăsura 4.3....

Bucuresti10 ore inainte

Trotinetele electrice intra in legalitate: Proiect de lege

Un proiect de lege depus astăzi la Camera Deputaților, pentru modificarea Codului rutier, reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice,...

Transport10 ore inainte

Firea incepe revolutia in trafic si reia ridicarea masinilor: Tarif minim de 350 de lei!

Consilierii municipali din Primăria Capitalei au pe ordinea de zi a ședinței CGMB de miercuri un proiect de hotărâre care...

Actualitate12 ore inainte

Orban desfiinteaza Codul Administrativ adoptat de PSD: Dedicatie pentru baronii locali!

Presedintele PNL, Ludovic Orban, considera ca adoptarea prin OUG a Codului administrativ este dedicata „baronilor” PSD si reprezinta un „jaf national” si anunta ca...

Politica12 ore inainte

PNL incepe demersurile pentru revizuirea Constitutiei: ”FARA PENALI” printre primele modificari!

Ludovic Orban a anuntat, marti, ca Biroul Executiv a adoptat proiectul de revizuire a Constitutiei in urma rezultatului referendumului din...

Opinii12 ore inainte

Nicușor Dan, un al doilea Videanu la primăria Capitalei?

Bucureștiul, mai respirabil sau doar mai sărac? Ce se află în spatele inițiativei lui Nicușor Dan, Mihai Goțiu si compania...

Bucuresti24 de ore inainte

Furtuna care a maturat Bucurestiul a lasat in urma zeci de masini avariate si aproape 40 de copaci rupti

Este Cod portocaliu de vreme severă în București, iar pompierii au intervenit, până la ora 19, în mai multe zone...

Transport1 zi inainte

Se descurca fiecare cum poate: Circulatia tramvaiului 41, oprita doua luni!

Circulaţia tramvaielor liniei 41 va fi suspendată timp de două luni, începând de sâmbătă, 29 iunie, pentru realizarea unor lucrări...

Share Page

Close