Awake
Bucuresteanul ales primar al unui oraș din Germania: Am aratat că sunt şi altfel de oameni care vin din România! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Awake

Bucuresti

Bucuresteanul ales primar al unui oraș din Germania: Am aratat că sunt şi altfel de oameni care vin din România!

Un român a fost ales primar în Germania. Octavian Ursu este noul primar general al orașului german Görlitz. L-a învins în turul doi pe un extremist de dreapta, candidat AfD (Alternativa pentru Germania). Octavian Ursu a terminat Conservatorul la Bucureşti şi a plecat imediat după Revoluţie în Germania. Este membru în partidul condus de Angela Merkel. A fost parlamentar regional la Dresda, iar acum a fost ales primar în oraşul în care s-au filmat „Inglorious Basterds” şi „Grand Budapest Hotel”. Românul Octavian Ursu a fost votat de nemți ca să lupte prentru drepturile lor. Aflăm povestea lui dintr-un reportaj realizat de Magda Crişan.

 Suntem la Dresda, capitala landului Saxonia, supranumită şi Florenţa de pe Elba. Găzduiește 500 de mii de locuitori şi peste 2 milioane de turişti în fiecare an.

Asta este clădirea Parlamentului landului Saxonia”, ne prezintă Octavian Ursu instituția unde a lucrat ca parlamentar până mai deunăzi.

Aici l-am întâlnit, acum 4 ani, pe Octavian Ursu. Un bucureştean get-beget, cum se descrie el însuşi, şi la vremea aceea unul din cei 126 de parlamentari ai Legislativului din landul Saxonia.

Trebuie să fii în contact permanent cu oamenii, cu cei care te-au ales și să încerci să le rezolvi problemele. Cetăţenii de aici ştiu foarte exact ce drepturi au şi vin la noi”, explica Octavian Ursu.

Românul a intrat în 2009 în politică, în partidul condus de Angela Merkel. Diferenţa majoră între politica de la Bucureşti şi cea din Germania?

Octavian Ursu: „În mod sigur ne certăm din punct de vedere politic, dar cearta este, ca să zic aşa, organizată în sine”.

El, ca imigrant român şi ca politician local, a trebuit să asculte cu atenţie argumentele celor care au demonstrat la Dresda cu miile în fiecare săptămână şi care spuneau că nu vor noi imigranţi.

Octavian Ursu: „Temerea majoră este că cei care vin aici, străinii, refugiaţii care vin şi au dreptul să rămână vor forma societăţi paralele, nu se vor integra în societatea de aici”.

Octavian Ursu a studiat la Bucureşti Conservatorul şi imediat după Revoluţie a decis să plece în Germania. Voia să lucreze doi ani în străinătate ca să strângă nişte bani, printre altele, ca să-şi cumpere instrumente.

A fost pură întâmplare că am găsit aici un post, dar doream de fapt să mă reîntorc în Bucureşti. Între timp am cunoscut-o pe soţia mea aici, în Germania, şi am rămas aici”, ne-a explicat românul.

În Germania a mai trebuit să înveţe limba şi să mai facă o dată facultatea, pentru că germanii au un alt fel de a cânta, ceva mai tehnic ca românii.

Mergem în circumscriptia mea electorală să mă vizitaţi”, spune Octavian Ursu.

O oră şi jumătate facem de la Dresda până la Gorlitz. Un oraş cu aproximativ 70 de mii de locuitori, chiar la graniţa cu Polonia. E casa lui Octavian Ursu din anul 1990.

„Aici e podul care desparte partea germană de cea poloneză a oraşului. Râul Neisse. Pe partea cealaltă suntem în Polonia”, ne prezintă Octavian Ursu urbea care l-a adoptat.

Centrul vechi din Görlitz, cu clădiri baroce, renascentiste şi Art Nouveau, a trecut prin Al Doilea Război Mondial fără să sufere.

Octavian Ursu povesteşte mândru că în Goerlitz, supranumit Hollywood-ul Europei, s-au filmat „Inglorious Basterds”, „The Monuments Men” și „Grand Budapest Hotel”, nominalizat la Oscar.

Ni-l prezintă chiar pe arhitectul care se ocupă de renovarea clădirii: „Suntem în hotelul în care s-a filmat Grand Budapest Hotel, cel mai vechi magazin din Germania, vechi de peste 100 de ani. Vrem să îi redam folosinţa de magazin, astfel încât oamenii din Gorlitz, turiştii, polonezii, să poată cumpăra tot ce le doreşte inima”, explică arhitectul.

La inima germanilor care l-au votat Octavian Ursu a ajuns mai întâi prin muzică şi abia apoi prin politică.

„Suntem în faţa teatrului unde este orchestra în care am cântat peste 20 de ani”, ne arată clădirea Octavian Ursu.

Bucureşteanul spune că felul de a fi al germanilor i se potriveşte mănuşă.

Citeste mai multe pe digi24.ro

Awake
Awake
Loading...
Awake

Ultimele stiri

Turist3 ore inainte

Premiera la Muzeul Antipa. Sistem unic japonez implementat in Bucuresti

Un sistem de izolare seismică din Japonia este instalat în premieră în România şi în Europa pentru unul dintre cele...

Transport3 ore inainte

STB anunta mai multe schimbari importante pe o serie de trasee

STB a făcut un anunţ de ultima ora. Începând cu data de 19.07.2019, de la ora 10.00, mai multe staţii...

Timp liber3 ore inainte

Pentru a merge la UNTOLD, un bucurestean are nevoie, in medie, de 1000 de euro

Festivalul UNTOLD, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din Europa, a ajuns la cea de-a cincea ediție și își deschide...

Politica3 ore inainte

De ce vrea Nicusor Dan sa candideze la Primaria Capitalei? S-a vazut intr-un sondaj si sta bine

Nicușor Dan crede că singura soluție pentru ca Opoziția să câștige Primăria Capitalei este să aibă un candidat unic. Din...

Actualitate3 ore inainte

VIDEO-Familie evacuata cu scandal dintr-un avion Tarom pe aeroportul Otopeni

O familie a fost evacuată dintr-o aeronavă Tarom după ce soția ar fi scuipat și jignit echipajul care a rugat-o...

Bucuresti3 ore inainte

Incendiu puternic aproape de Unirii. Un restaurant s-a facut scrum

Pompierii din Capitală au intervenit vineri dimineaţa, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un restaurat din Sectorul 3, în apropere...

Politica22 de ore inainte

Gabriela Firea isi anunta candidatura la presedintie

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că analizează atât personal, cât și alături de colegi din PSD o candidatură la prezidențiale,...

Monden2 zile inainte

Elena Udrea suprinsa in libertate, prin Bucuresti

Elena Udrea nu a apărut încă în spațiul public după ce a ajuns din Costa Rica, toată lumea așteptând să...

Sectorul 42 zile inainte

Record negativ pentru primarul Baluta din Sectorul 4

Consilierul PNL in consiliul local al Sectorului 4, Razvan Sava, atrage atentia intr-o postare pe Facebook ca primarul Daniel Baluta...

Bucuresti2 zile inainte

De ce e Bucurestiul plin de tantari? Pentru ca Primaria Gabrielei Firea a dat contractul unei batrane de 83 de ani!

După ce Libertatea a dezvăluit că Bucureştiul se confruntă cu o invazie de ţânţari fără precedent pentru că s-a ratat...

Share Page

Close