Cerbul de aur
In Bucuresti pana si aerul se fura! Platesc tot bucurestenii, care au fost trasi in piept! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Cerbul de aur

Actualitate

In Bucuresti pana si aerul se fura! Platesc tot bucurestenii, care au fost trasi in piept!

Ca si in multe alte cazuri, atunci cand vine vorba despre monitorizarea calitatii aerului, se aplica celebra deviza: „Pe afara-i vopsit gardu’ si-nauntru-i leopardu’”!

Manate de ipocrizia „verde/eco” ori pentru a bifa, de forma, indeplinirea obligatiilor asumate fata de partenerii europeni, autoritatile ne arata pe hartie un sistem national pentru monitorizarea calitatii aerului si ne spun ca am sta bine, pentru ca am respira un aer mai curat decat locuitorii Lisabonei sau cei ai Parisului.
statie moniotorizare a calitatii aerului Bucuresti 3Realitatea este ca, de cel putin sase ani, acest celebru sistem national nu functioneaza, in Bucuresti, spre exemplu, si ca ne aflam in procedura de infreengement privind calitatea aerului, procedura declansata de catre Comisia Europeana, scrie Bucurestifm.ro.

Conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului, responsabilitatea monitorizarii calitatii acestui factor de mediu revine autoritatilor pentru protectia mediului.
Tot in conformitate cu prevederile aceleiasi legi, ar trebui sa existe un Sistem National pentru Monitorizarea Calitatii Aerului care are obligatia de a masura, PERMANENT, concentratiile de dioxid de sulf (SO2), de oxizi de azot (NOx), de monoxid de carbon (CO), de ozon (O3), de particule in suspensie (PM10 si PM2,5), de benzen (C6H6) si de plumb (Pb).

Sistemul se compune, teoretic, din 142 de statii de monitorizare continua a aerului, repartizate pe 41 de centre locale.
Aceste statii ar trebui sa colecteaze si transmita panourilor pentru informarea publicului datele privind poluarea aerului.
statie moniotorizare a calitatii aerului Bucuresti 1In acelasi sistem national ar trebui sa existe 107 puncte pentru informarea publicului, dintre care 48 de panouri exterioare si 59 de panouri interioare, in incinta primariilor.

Trecand peste faptul ca 107 panouri de informare, la nivelul intregii tari, pare a fi doar o gluma nesarata si ca eu nu am vazut in Bucuresti, nici pe strada, nici in vreo primarie, vreun panou care sa ne informeze cu privire la calitatea aerului, deosebit de grav este faptul ca statiile de masurare a poluarii aerului din Capitala nu functioneaza de cel putin sase ani.

Conform unui studiu independent privind calitatea aerului, realizat in anul 2011, de catre Asociatia „Centrul pentru Politici Durabile” si „Ecopolis” pe tema calitatii aerului, la toate statiile de monitorizare din Bucuresti erau depasite nivelurile maxime de substante poluante admise de normele europene si cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Statiile Autoritatii Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) erau nefunctionale, inca de la vremea respectiva.

In Bucuresti exista urmatoarele statii de masurare a calitatii aerului: B2 in Titan, pe strada Rotunda numarul 4, Sector 3, B3 tot in Sectorul 3, pe Soseaua Mihai Bravu 42-62, B4 in Berceni, pe Soseaua Berceni 10-12, Sector 4, B5 in Drumul Taberei, pe Drumul Taberei 119, B6, pe Calea Victoriei 32-34, la intersectia cu Bulevardul Regina Elisabeta, vis-a- vis de Cercul Militar, si B7 pe strada Atomistilor 407, la Magurele.

Incepand de ieri dimineata, am incercat sa obtin datele privind poluarea aerului din Bucuresti de pe site-ul oficial al ANPM, www.calitateaaerului.ro.
Nu am reusit sa obtin, pentru nici una dintre statiile din Bucuresti, decat mesajul potrivit caruia datele ar fi in curs de validare.

In septembrie anul trecut, ministrul mediului, Cristiana Pasca Palmer, recunostea ca statiile de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti nu functioneaza si ca orasul are o grava problema in ceea ce priveste poluarea aerului, mentionand si procedura de infreengement declansata de catre Comisia Europeana.
Numai ca doamna ministru incerca sa paseze cartoful fierbinte gabriela fireacatre Primarul General Gabriela Firea, spunand ca Primaria Capitalei si ANPM trebuie sa conlucreze pentru rezolvarea problemei.

In ce fel ar fi putut conlucra Municipalitatea pentru a asigura functionarea statiilor pentru masurarea poluarii pe care nu le are in subordine nu este foarte clar.
Este clar, insa, ca ANPM nu a facut nimic pentru ca statiile sa devina operationale.

Sigur, la fel de clar este ca nici administratia locala nu a reusit sa faca mare lucru pentru a rezolva problema traficului, care genereaza o buna parte din poluare, pentru a-i obliga pe constructori sa respecte normele de protectie a mediului sau pentru a opri adevarata hemoragie a spatiilor verzi, care sunt pierdute, pe calea retrocedarilor, si, mai apoi, distruse.
In context, trebuie sa amintim ca circa 75 de hectare de spatii verzi, reprezentand portiuni de parcuri, parcuri intregi si baze sportive, au fost sau se afla in pericol de a fi pierdute de catre Municipalitate si, apoi, distruse.

Dar, pana la urma, vinovati pentru poluarea care ne otraveste si ne imbolnaveste in fiecare clipa suntem fiecare dintre noi, in fiecare dimineata in care alegem sa plecam de acasa cu masina personala, in loc sa luam metroul sau autobuzul.

Cerbul de aur
Cerbul de aur
Loading...
Cerbul de aur

Ultimele stiri

Opinii2 zile inainte

Moise Guran: Nicusor Dan nu a oferit nicio solutie concreta pana acum! Firea il poate bate oricand

Nicușor Dan este fostul, viitorul și probabil singurul candidat pe care primarul Gabriela Firea l-a bătut și îl mai poate...

Politica2 zile inainte

Orban: Membrii PSD si ALDE care ”au girat acest regim profund nociv pentru România” nu au ce cauta in PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul său a închis ușile pentru PSD și ALDE și că „în partid...

Politica3 zile inainte

Cum a ramas agramatul tupeist Marean Vanghelie ultimul exponent al sistemului securist FSN

Pe mulți îi contrariază longevitatea și menținerea în libertate a acestui agramat tupeist și corupt până în măduva oaselor, care...

Transport3 zile inainte

Incep lucrarile in centrul Bucurestiului!

Primăria Bucureşti, prin Administraţia Străzilor Bucureşti, demarează din 16 august, lucrări pe arterele perimetrale din Piaţa Unirii. Proiectul vizează reorganizarea...

Timp liber3 zile inainte

Atentie daca mergeti la mare: Batai si tineri injunghiati in cluburile de pe litoral

Doi bărbaţi din Constanţa sunt cercetaţi de procurorii constănţeni, după ce au agresat un bărbat şi l-au înjunghiat, fapta petrecându-se...

Bucuresti3 zile inainte

Apel teribil la 112, in Bucuresti: Veniti repede, vecinul tocmai si-a omorat mama!

Poliţiştii din Bucureşti au fost sesizaţi, în noaptea de joi spre vineri, că dintr-un apartament al unui bloc se aude...

Sport3 zile inainte

Firea anunta o noua masura soc in Bucuresti, dupa interzicerea masinilor

CSM Bucureşti renunţă la echipele de seniori la secţiile de volei şi rugby. Clubul s-a sufocat după ce Primăria a...

Turist4 zile inainte

Trafic infernal pe A2. Coloane de masini pe kilometri intregi

Traficul rutier este aglomerat pe Autostrada Soarelui, pe sensul către litoral. Pe anumite tronsoane se circulă în coloană. Potrivit Centrului...

Bucuresti4 zile inainte

Barbat gasit mort intr-un pasaj din Bucuresti

Moarte șocantă în București. Un bărbat a fost găsit decedat într-un pasaj. Totul după ce acesta a plecat din spitalul...

Monden4 zile inainte

Metallica face mai multe decat statul roman. Donatie uriasa pentru spitalul oncologic pentru copii construit de asociaţia „Dăruieşte viaţa”

Formaţia americană Metallica, aflată la Bucureşti miercuri seară, pentru a susţine un concert pe Arena Naţională, s-a alăturat iniţiativei #NoiFacemUnSpital...

Share Page

Close