Awake
Bucurestiul citeste astazi presa doar online. Chioscarii fac greva dupa scandalul cu Baluta, primarul sectorului 4! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Awake

Actualitate

Bucurestiul citeste astazi presa doar online. Chioscarii fac greva dupa scandalul cu Baluta, primarul sectorului 4!

Reprezentanţii Asociaţiei Difuzorilor de Presă (ADPR) din Bucureşti au anunţat că vor face grevă generală, luni, urmând ca la chioşcurile de presă din Capitală să nu mai fie vândute ziare, aceştia acuzându-l pe primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, că a refuzat să le înnoiască avizele de funcţionare şi că doreşte ”să îi scoată în afara legii”. La rândul ei, Primăria Sectorului 4 acuză asociaţia că expune neadevăruri şi precizează că toate solicitările acesteia au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de faţă.

”Luni nu vor mai fi ziare la chioşcurile de presă din Capitală! Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din Bucureşti! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Primarul sectorului 4 Daniel Băluţă doreşte cu orice preţ înlăturarea chioşcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcţionare. Face totul intenţionat ca să ne scoată în afara legii.  Desfiinţarea chioşcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsaţi fără locuri de muncă şi bucureştenii privaţi de un drept prevăzut în Constituţiei: dreptul la informaţie”, a anunţat ADPR printr-un comunicat de presă.

Reprezentanţii ADPR au susţinut că au încercat în repetate rânduri să discute cu Daniel Băluţă, care a refuzat, însă, dialogul.

”Marţi, 19 septembrie, mai mulţi membri ai Asociaţiei am stat 4 ore pe holurile primăriei încercând să vorbim cu domnul primar (avem hârtii şi fotografii doveditoare în acest sens), ca să-l rugăm să respecte înţelegerea din iunie. Domnul primar nu ne-a primit, iar seara a trimis buldozerele peste noi. Marţi seară, 19 septembrie, când angajaţii ADP şi ai Poliţiei Locale a sectorului 4 au venit să ridice un chioşc de pe strada Turnu Măgurele ne-au lovit, ne-au ameninţat şi au dus la secţie 4 membri ai asociaţiei noastre. Deşi primarul susţine că ridică chioşcurile pentru lucrări de modernizare, în momentul de faţă toate chioşcurile de presă din sectorul 4 au primit somaţii de desfiinţare”, au adăugat reprezentanţii asociaţiei, conform News.ro.

Aceştia au prezentat ”un scurt istoric al evenimentelor”, precizând că totul a început în august 2016, când Primăria Sectorului 4 a demolat şase chioşcuri, deşi acestea aveau avize de funcţionare şi toate taxele plătite la zi.

”Înainte ca domnul Daniel Băluţă să ajungă primar, în sectorul 44, Asocieţia Difuzorilor de pPresă ADPR – Bucureşti avea 110 chioşcuri. În prezent mai avem doar 35 de chioşcuri”, au adăugat ei, menţionând că asociaţia a funcţionat întotdeauna legal.

”În urma scandalului provocat marţi noapte, preşedintele Asociaţiei Difuzorilor de Presă ADPR – Bucureşti Ionuţ Nejloveanu şi soţia sa au fost luaţi de lângă cei doi minori ai lor (care au rămas în stradă) şi ţinuţi 16 ore la secţia de poliţie şi Parchet”, mai arată comunicatul asociaţiei.

Reprezentanţii ADPR au menţionat că ”în urma violenţelor de marţi noapte” vor depune plângere penală împotriva directorului general al Poliţiei Locale, Marius Stancu, consilierilor primarului Cristian Zărescu şi Bogdan Răducan, şi a consilierului local Dan Marin Ştefănel.

La rândul ei, Primăria Sectorului 4 spune că asociaţia „a expus o serie de neadevăruri” menite să creeze o stare de nelinişte în rândul locuitorilor sectorului 4, precum şi în rândul editorilor şi patronilor instituţiilor de presă.

”Pentru o completă şi corectă informare a opiniei publice, dar mai ales pentru a evita manipularea locuitorilor sectorului 4,  Primăria Sectorului 4 face următoarele precizări cu privire la comunicatul Asociaţiei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti: dreptul la informaţie este un drept fundamental al populaţiei, iar Primăria Sectorului 4 îşi exprimă mâhnirea  legată de faptul că anumite persoane ale căror acţiuni au depăşit deja bariera agresivităţii, transformându-se rapid în violenţă,  îl folosesc  pentru a obţine foloase personale. În comunicatul mai sus menţionat  sunt expuse în spaţiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de nelinişte în rândul locuitorilor sectorului 4, precum şi în rândul editorilor şi patronilor instituţiilor de presă”, arată comunicatul primăriei.

Primăria a precizat că de la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărţilor şi a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de opt cereri existente se află încă în lucru.

”În acest condiţii, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii  Asociaţiei Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de faţă. Mai exact, de la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărţilor şi a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru”, arată comunicatul.

Primăria a negat şi acuzaţia de comunicare deficitară între reprezentanţii instituţiei şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Presă.

”Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susţineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăşi Asociaţia Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar preşedintele asociaţiei, domnul Ionuţ Nejloveanu, declara că «azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluţă, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziţie două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele». Este aşadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală şi Asociaţia Distribuitorilor de Presă nu poate fi reţinută în sarcina Primăriei Sectorului 4 şi că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică”, mai arată comunicatul Primăriei.

Reprezentanţii instituţiei au contrazis şi informaţia cu privire la numărul de persoane care vor rămâne fără loc de muncă din cauza chioşcurilor de presă ridicate.

”În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioşcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informaţia privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată şi folosită în scop manipulativ.  Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispoziţiile de relocare sau de desfiinţare a unor puncte de distribuţie de presă nu a fost contestată în faţa organelor judiciare”, a mai transmis Primăria.

Comunicatul instituţiei mai arată că demersurile Primăriei Sectorului 4 au doar scopul de ”revenire la normalitate a activităţii de distribuţie a presei”, transformată în timp într-o ”adevărată reţea de minimarket-uri aflate în afara legii”.

”Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetăţenii României şi pentru instituţiile statului. Primăria Sectorului 4 nu va comenta informaţii cuprinse în dosare penale şi nici nu va furniza publicului date cuprinse în actele de procedură penală. În modul acesta, nu vom face sub nicio formă publicitate violenţei”, mai arată comunicatul primăriei.

Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a comunicat, de asemenea, că problemele comercializării presei scrise se pot rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licenţierea societăţilor comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvern în următoarele zile.

PDP a adăugat că militează pentru un dialog al părţilor implicate în acest conflict, la care să participe reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti şi ai Guvernului.

Awake
Awake
Loading...
Awake

Ultimele stiri

Bucuresti17 ore inainte

Oamenii Moscovei ies la iveală. Cine-l susține pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei?

Planurile politice ale lui Nicușor Dan prin contur tot mai clar. După ce în mai și-a anunțat candidatura la Primăria...

Timp liber23 de ore inainte

Avioane de luptă pe cerul Bucurestiului. Spectacol aviatic in week-end

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor...

Sanatate23 de ore inainte

Tu bei apa de la robinet? Apa Nova a lansat noile platforme digitale cu informatii la minut

Apa Nova a lansat aplicația mobilă Apa Nova București și platforma web digitală complet refăcută www.apanovabucuresti.ro. Compania și-a propus să extindă și...

Actualitate23 de ore inainte

Politia Capitalei, descinderi la fiul unui celebru interlop. A fost prins in flagrant!

Poliţia Capitalei a prins luni seara în flagrant doi bărbaţi, de 25 şi 45 de ani, care transportau zeci de...

Sectorul 324 de ore inainte

De ce s-a umplut Bucurestiul de borduri triple? Explicatiile primarilor de sectoare

Primăria Sectorului 2 a început o amplă acțiune de dublare a bordurilor de la spațiile verzi de pe marile bulevarde....

Actualitate24 de ore inainte

Riscurile la care nici nu te gandesti cand folosesti FaceApp

În ultimele zile, rețelele sociale au fost pline de fotografii în care utilizatorii au împărtășit cu prietenii lor cum arată...

Politica24 de ore inainte

Carmen Dan pleaca de la conducerea MAI direct la puscarie

Ministrul de Interne, Carmen Dan, care ieri a demisionat din funcție, anunță că după finalizarea mandatului va merge în vizită...

Opinii2 zile inainte

Cine trage sforile in PSD? Vanghelie are un cuvant greu de spus in vremurile tulburi

Marian Vanghelie veşnicul prezent în „almanahele” procurorilor bucureşteni a fost surprins de paparazzi de la revista SPY încercând să revină din nou...

Actualitate2 zile inainte

Carmen Dan a ”uitat” bataile si gazarile populatiei: Nu am ce sa-mi reprosez!

Carmen Dan și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne. Anunțul a fost făcut chiar de Carmen Dan, înaintea...

Actualitate2 zile inainte

Pro Romania – PSD 2 o sustine pe Gabriela Firea la presedintie!

Partidul Pro România ar putea susține candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la președinție, cu condiția ca liderul ALDE să plece...

Share Page

Close