Comorile Egiptului
Cazul bebelusului mort de septicemie la Spitalul Sf. Pantelimon: Ministerul Sanatatii da vina pe parinti! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
 Comorile Egiptului

Sanatate

Cazul bebelusului mort de septicemie la Spitalul Sf. Pantelimon: Ministerul Sanatatii da vina pe parinti!

Ministerul Sanatatii sustine, intr-un comunicat, ca mama bebelusului infectat cu candida, care a murit de septicemie pe 7 octombrie anul trecut la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, „a fost depistata cu infectie vaginala si cu germene multirezistent la internare”. Tolo.ro a scris, miercuri, ca Ministerul Sanatatii a ordonat un control in acest caz abia la aproape 3 luni de la decesul bebelusului. 

Nascut in 1 septembrie 2017, Tudor Radu a decedat pe 7 octombrie 2017, iar ministrul Florian Bodog a cerut un control abia pe 28 decembrie, a scris Tolo.ro.

Fiind inainte de Revelion, „nu s-a putut lua legatura cu departamentul de prevenire a infectiilor intraspitalicesti” de la „Sf. Pantelimon”, au scris in raport inspectorii Directiei de Sanatate Publica, potrivit sursei citate.

Spitalul a primit ragaz sa-si pregateasca raspunsurile pana dupa Anul Nou, cand s-au facut deja trei luni de la moartea baietelului, a mai scris Tolo.ro, adaugand ca „raportul curge catre ideea ca mama a adus infectiile fatului, copilul s-a nascut cu pneumonie si, in concluzie, spitalul Sf. Pantelimon nu are nicio responsabilitate.”

Comunicatul Ministerului Sanatatii: 

Urmare a informatiilor aparute in mass-media cu privire la decesul unui nou-nascut in Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon in luna octombrie 2017, Ministerul Sanatatii precizeaza urmatoarele:

Familia nou-nascutului a depus o sesizare la Ministerul Sanatatii in data de 13 noiembrie 2017, in care solicita investigarea cauzelor care au dus la decesul nou-nascutului. La depunerea sesizarii, familia a solicitat verbal si o audienta la Cabinetul ministrului Sanatatii, in care sa discute despre cazul fiului lor. Conform calendarului de audiente (afisat pe pagina de web a MS, www.ms.ro, Date de Contact), urmatoarea data la care Cabinetul ministrului acorda audienta a fost 4 decembrie 2017.

In data de 4 decembrie 2017, familia s-a intalnit  cu consilierul pe probleme de asistenta medicala al ministrului Sanatatii, In cadrul discutiilor, reprezentantul MS a explicat familiei ca, potrivit legislatiei in vigoare,  in situatia in care un pacient considera ca a fost victima unui act de malpraxis, acesta trebuie sa adreseze personal o sesizare la Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis care functioneaza la nivelul Directiei de Sanatate Publica teritoriala. Aceasta procedura legala este reglementata  prin  art. 679 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare. Comisiile de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis constituite la nivelul directiilor de sanatate publica functioneaza independent, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1343/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a comisiei de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis. De asemenea, pacientul trebuie sa sesizeze, personal,  Colegiul Medicilor, care are atributiile si competentele necesare de investigare a cazurilor semnalate.

De comun acord, reprezentantul MS si familia, au decis ca sesizarea sa fie preluata si de catre Ministerul Sanatatii pentru a fi directionata catre Colegiul Medicilor, solicitandu-se investigarea acestui caz. Astfel, Ministerul Sanatatii a transmis sesizarea familiei catre Colegiul Medicilor  in data de 6 decembrie 2017. De asemenea, sesizarea a fost transmisa in atentia Directiei de Asistenta Medicala si  Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii.

In urma acestor demersuri, Directia de Asistenta Medicala a solicitat Directiei de Sanatate Publica Bucuresti sa preia analiza cazului semnalat si sa faca verificarile necesare, in limita competentelor.

Directia de Sanatate Publica Bucuresti a initiat o actiune de verificare in data de 28 decembrie 2017 la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon. Primele rezultate ale controlului au fost transmise in data de 9 ianuarie 2018 catre Ministerul Sanatatii si nu evidentiaza incalcari ale procedurilor de acordare a asistentei medicale.

Conform raportului de control, gravida a fost depistata cu infectie vaginala si cu germene multirezistent la internarea in unitatea sanitara.

Acelasi raport de control  arata ca, in luna septembrie 2017, in Sectia de Obstetrica Ginecologie a fost inregistrat un singur caz  de infectie asociata asistentei medicale care nu a fost confirmata in investigatiile medicale ale  gravidei. De asemenea, in rapot se precizeaza ca, in sectia de Neonatologie nu au fost inregistrate infectii asociate asistentei medicale in luna septembrie 2017. In cazul nou-nascutului a fost depistata aceeasi infectie ca in cazul mamei.

Ministerul Sanatatii trateaza cu seriozitate cazurile semnalate si efectueaza investigatiile necesare, in limita competentelor.

O analiza profesionala a actului medical, care sa constate daca este vorba despre o greseala medicala sau o corelatie directa  intre actul medical si decesul nou-nascutului, poate fi realizata de catre Colegiul Medicilor sau Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, organisme abilitate sa pronunte un verdict in acest caz.

 Comorile Egiptului
 Comorile Egiptului
Loading...

Facem precizarea ca, in cursul zilei de ieri (marti – n.red.), imediat dupa ce a fost informat despre acest caz, ministrul Sanatatii, Florian Bodog a cerut demararea unei anchete interne pentru a se verifica daca procedurile interne au fost respectate.

Sursa: Tolo.ro 
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 Comorile Egiptului

Ultimele stiri

Bani33 de minute inainte

Ai sa schimbi 500 de lei? O noua inselatorie face victime in centrul vechi al Bucurestiului!

Poliţia Capitalei a reţinut un bărbat de 50 de ani care se prezenta clienţilor unor restaurante drept angajat al localurilor...

Timp liber36 de minute inainte

Armata face spectacol in Parcul Carol cu tancuri si utilaje militare

Sfântul Gheorghe este patronul Forțelor Terestre ale României și de aceea, în fiecare an pe 23 aprilie este Ziua Forțelor...

Bani2 ore inainte

Bucurestiul.ro dat exemplu de Departamentul de Stat al SUA! Lovitura devastatoare pentru Gabriela Firea!

Bucurestiul.ro este dat ca exemplu de Departamentul de Stat al SUA in incercarea de a submina libertatea de exprimare a...

Bani17 ore inainte

Primaria Capitalei a marit impozitele. Vezi cat vei plati pentru o masina sau o locuinta!

Primăria Capitalei a adoptat săptămâna aceasta proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale începând cu anul 2019,...

Actualitate17 ore inainte

Gabriela Firea data ca exemplu negativ in Romania de catre Departamentul de Stat al SUA! In 2018 coruptia si spaga fac legea in Romania!

Corupţia rămâne un fenomen răspândit în România, iar mita este în continuare o practică obişnuită în sectorul public, se arată...

Timp liber1 zi inainte

Manele, nu pasarele! Firea anunta ca vrea mai multe baruri si terase in parcurile istorice ale Bucurestiului!

Primarul general  al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat vineri că se caută soluţii pentru desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică...

Share Page

Close