bilete Ed Sheeran
Ce a promis Gabriela Firea in campanie si ce a facut dupa ce a fost aleasa?! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
bilete Ed Sheeran

Bucuresti

Ce a promis Gabriela Firea in campanie si ce a facut dupa ce a fost aleasa?!

In campania electorala, Gabriela Firea promitea ca va transparentiza total cheltuielile publice in primele 100 de zile de mandat si va asigura transparenta deplina privind documentele privind activitatile, deciziile, contractele, acestea urmand a fi prezente in timp real pe site-ul municipalitatii, intr-un format accesibil publicului. A trecut un an de cand aceasta ocupa fotoliul de primar al Capitalei, iar lucrurile nu stau cum promitea edilul in campania electorala, anunta Hotnews.ro.

Zeci de proiecte introduse pe ordinea suplimentara a CGMB, fara dezbatere publica

A devenit o practica ca la inceputul sedintelor de Consiliu General primarul general sa introduca mai multe proiecte pe ordinea de zi suplimentara fara ca acestea sa fi fost postate pe site in dezbatere publica, altfel ca nimeni nu stie despre ce este vorba. Acestea sunt votate imediat de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General, criticile ulterioare fiind inutile. In plus, primaria nu mai pune in dezbatere publica, la sectiunea dedicata, majoritatea proiectelor care se pun pe ordinea de zi a Consiliului General, acestea fiind afisate doar cu cateva zile inainte de sedinta.

De exemplu, la ultima sedinta de Consiliu General, pe 8 iunie 2017, pe ordinea de zi au fost 30 de proiecte, iar pe ordinea suplimentara au fost introduse alte 19 proiecte. Printre proiectele introduse pe ordinea de zi suplimentara s-a aflat: bugetul RATB, organigrama RATB, si o investitie de 1,6 milioane de euro pentru realizarea unui ambulatoriu la Spitalul Victor Babes.

La penultima sedinta de Consiliu General,  pe 18 mai, au fost puse pe ordinea de zi 33 de proiecte, iar pe ordinea suplimentara 7 proiecte de hotarare noi, care nu au fost postate pe site, iar presa si cetatenii nu stiau despre ce este vorba, in afara de titlul care a fost citit in timpul sedintei.

La sedinta CGMB de pe 27 aprilie au fost 17 proiecte pe ordinea de zi, iar pe ordinea de zi suplimentara au fost introduse inca 10 proiecte.

Nu este o problema ca proiectele urgente sa fie introduse pe ordinea de zi suplimentara, insa cand sunt introduse atat de multe proiecte la fiecare sedinta, apar semne de intrebare privind transparenta institutiei si buna-credinta.

O alta problema este ca proiectele de hoatarare de Consiliu General si hotararile adoptate nu se gasesc in format editabil. Acestea sunt poze dupa documente, iar daca vrei sa prelucrezi datele respective, acestea trebuie introduse manual. Acest lucru este inadmisibil pentru era digitala in care traim. Aceasta problema este inca de pe vremea primarului Sorin Oprescu, dar Gabriela Firea nu a remediat-o.

  • Ce spune legea


Potrivit Legii Administratiei publice locale:
– Consiliul local se intruneste in sedinte ordinare, lunar, la convocarea primarului.
– Consiliul local se poate intruni si in sedinte extraordinare, la cererea primarului sau a cel putin unei treimi din numarul membrilor consiliului.
– Convocarea consiliului local se face in scris, prin intermediul secretarului unitatii administrativ-teritoriale, cu cel putin 5 zile inainte sedintelor ordinare sau cu cel putin 3 zile inainte de sedintele extraordinare. Odata cu notificarea convocarii, sunt puse la dispozitie consilierilor locali materialele inscrise pe ordinea de zi.
– Ordinea de zi a sedintei consiliului local se aduce la cunostinta locuitorilor comunei sau ai orasului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.
– Ordinea de zi a sedintelor se aproba de consiliul local, la propunerea celui care, in conditiile art. 39, a cerut intrunirea consiliului. Suplimentarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente, care nu pot fi amanate pana la sedinta urmatoare, si numai cu votul majoritatii consilierilor locali prezenti.

Accesul cetatenilor in sala de Consiliu General, restrictionat

Potrivit Legii administratiei publice locale, sedintele consiliului local sunt publice. Primaria Capitalei publica pe site ordinea de zi a acestor sedinte, mai putin ordinea de zi suplimentara, transmite in direct sedintele CGMB, transmite comunicate de presa cu o parte dintre proiectele aprobate si accesul presei in sala este permis.

Totusi, inca din vremea primarului Sorin Oprescu, iar Gabriela Firea a continuat aceasta practica, accesul cetatenilor interesati este restictionat, invocandu-se lipsa locurilor.

Irina Zamfirescu, cetatean si ONG-ist, a incercat timp de cateva luni sa participe la sedintele Consiliului General, insa nu a fost lasata sa intre desi sustine ca a transmis mai multe cereri in acest sens Primariei Capitalei.

La ultima sedinta de Consiliu General a iesit un adevarat scandal dupa ce mai multi reprezentanti ai societatii civile nu au fost lasati sa participe la sedinta si a iesit o altercatie cu politistii locali.

Gabriela Firea a sustinut, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca vinovate pentru incidente sunt „trei ONG-uri finantate de Soros” care au incercat sa „provoace violente”.

„Cand am vazut ambuscada, eu m-am ridicat si am vrut sa ma retrag, iar tot acest grup violent si agresiv se indrepta spre mine. Deci, eu eram cea vizata. Se dorea probabil linsarea primarului general, dar au fost impiedicati sa ajunga in proximitatea mea. Imi pun intrebarea: mai pot sa vin la serviciu sau trebuie sa umblu cu SPP, bodyguarzi sa ma apere de trei ONG-uri finantate de George Soros? (…)”, a spus Firea, citata pe site-ul televiziunii de stiri.

Gabriela Firea spune ca permite accesul cetatenilor in sala de Consiliu General, in limita locurilor disponibile, iar cetatenii spun ca locurile destinate cetatenilor sunt ocupate de oamenii Gabrielei Firea, in mod intentionat, ca sa nu participe la sedinta.

Cetatenii au cerut Gabrielei Firea sa faca publice listele cu cetatenii care au participat la ultimele sedinte de Consiliu General, insa acestea nu au fost facute publice.

Dispozitiile de primar pentru retrocedari, la secret

O alta problema, mostenita din vremea primarului Sorin Oprescu, este legata de publicarea dispozitiilor de primar de retrocedare, pe site-ul primariei. Mai exact, de circa 7 ani, acestea nu se mai publica pe motiv ca ele contin date cu caracter personal. In conditiile in care in foarte multe situatii se retrocedeaza parcuri, curtile scolilor, spatii verzi dintre blocuri, aceste informatii sunt de interes public, iar datele cu caracter personal pot fi sterse daca ar exista bunavointa. Gabriela Firea nu a facut nimic pentru a rezolva aceasta problema.

In plus, nu se mai publica dispozitiile privind personalul primariei si delegarea de atributii, cu exceptia primarului generral, desi este de interes public cine conduce o directie din Primarie sau cui i se deleaga anumite atributii. Uneori, Primaria Capitalei da comunicat de presa ataunci cand schimba un director, insa acest lucru se intampla foarte rar.

Cheltuirea banului public: Nu mai sunt publicate pe site contractele derulate de municipalitate

In timpul primarului interimar Razvan Sava, contractele incheiate de municipalitate sau de institutiile din subordine au fost publicate pe site-ul municipalitatii. In timpul mandatului Gabrielei Firea, aceasta sectiune nu a fost actualizata.

In plus, nu mai functioneaza baza de date cu platile facute de municipalitate.

Tot in ceea ce priveste cheltuirea banului, pe bugetul pe anul 2017, primarul general a facut o prezentare a bugetului, insa documentul nu a fost postat in format editabil.  Nici notiunea de buget participativ nu a fost aplicata de municipalitate.

Nu se publica stadiul lucrarilor de infrastructura

Pe site-ul Primariei se afla si o sectiune cu situatia la zi a lucrarilor derulate de Primaria Capitalei. Erau informatii foarte utile atat pentru cetateni cat si pentru jurnalisti. Aceasta sectiune nu a mai fost actualizata. Primaria insa da din cand in cand comunicate cu starea santierelor unde se lucreaza.

Citeste continuarea pe Hotnews.ro.

bilete Ed Sheeran
bilete Ed Sheeran
Loading...
bilete Ed Sheeran

Ultimele stiri

Transport1 zi inainte

Inundatie la metrou. Bucurestiul sub cod portocaliu

Bucureștiul este sub cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină, iar traficul rutier este puternic afectat! Însă, nici în subteran...

Politica1 zi inainte

Noi nu avem nici o aspirina gratis, parlamentarii PSD de plimba cu elicopterul SMURD pentru o enterocolita!

Managerul Spitalului Județean din Suceava, Vasile Rîmbu, spune că decizia de a-l aduce cu elicopterul în Capitală pe senatorul PSD...

Bucuresti2 zile inainte

Clotilde Armand către Norica Nicolai: Cum să spui că sunt ”odrasla comunista”? Arată-mi o dovadă!

Clotilde Armand, candidata pe o pozitie fruntasa pe lista USR PLUS pentru alegerile europarlamentare, ii cere Noricai Nicolai sa demonstreze...

Actualitate2 zile inainte

Reprezentant al romanilor din Italia: Lansez un apel către toți românii să  voteze la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție!

Valentin Făgărășian, președintele PNL Italia, a lansat un apel către toți românii din străinătate să participe în număr cât mai...

Opinii2 zile inainte

Rares Bogdan: Luăm un covor, mâncăm o șaorma dar de ce să luăm autobuze turcești mai scumpe decât cele nemțești?

În plină campanie electorală, Rareș Bogdan atacă dur Guvernul! Acesta  susține că inflația și celelalte măsuri luate de guvernare au...

Timp liber2 zile inainte

Restrictii majore de trafic in week-end pentru mai mult evenimente culturale si sportive

Traficul rutier va fi restricţionat, în zilele de 24, 25 şi 26 mai, între orele 20,30 şi 22,30, pe Bulevardul...

Politica2 zile inainte

Dragnea despre condamnare: Refuz sa plătesc prejudiciul, chiar dacă mă duc la pușcărie!

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat că avocatul i-a cerut să plătească prejudiciul din dosarul angajărilor fictive de la Teleorman....

Transport2 zile inainte

E gata revolutia! Firea: Bucureștenii să renunțe la mașini!

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, joi, că Primăria Capitalei va cumpăra autobuze din bani europeni, în valoare de 230 de milioane...

Politica2 zile inainte

VIDEO-Gabriela Firea intra oficial in campanie pentru PSD! Pana mai ieri il ataca pe Dragnea…

Cu trei zile înainte de alegeri, Gabriela Firea intră în campanie electorală cu un mesaj ferm împotrivia PNL şi USR,...

Bani2 zile inainte

Barbatul surdomut amendat de jandarmi pentru că ar fi scandat lozinci anti-PSD a câștigat definitiv procesul

Ioan Duia, un bucureștean surdomut amendat în 10 martie 2018 de Jandarmeria Bucureşti cu 2.000 de lei pentru că ar...

Share Page

Close