Cerbul de aur
Ce a promis Gabriela Firea in campanie si ce a facut dupa ce a fost aleasa?! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Cerbul de aur

Bucuresti

Ce a promis Gabriela Firea in campanie si ce a facut dupa ce a fost aleasa?!

In campania electorala, Gabriela Firea promitea ca va transparentiza total cheltuielile publice in primele 100 de zile de mandat si va asigura transparenta deplina privind documentele privind activitatile, deciziile, contractele, acestea urmand a fi prezente in timp real pe site-ul municipalitatii, intr-un format accesibil publicului. A trecut un an de cand aceasta ocupa fotoliul de primar al Capitalei, iar lucrurile nu stau cum promitea edilul in campania electorala, anunta Hotnews.ro.

Zeci de proiecte introduse pe ordinea suplimentara a CGMB, fara dezbatere publica

A devenit o practica ca la inceputul sedintelor de Consiliu General primarul general sa introduca mai multe proiecte pe ordinea de zi suplimentara fara ca acestea sa fi fost postate pe site in dezbatere publica, altfel ca nimeni nu stie despre ce este vorba. Acestea sunt votate imediat de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General, criticile ulterioare fiind inutile. In plus, primaria nu mai pune in dezbatere publica, la sectiunea dedicata, majoritatea proiectelor care se pun pe ordinea de zi a Consiliului General, acestea fiind afisate doar cu cateva zile inainte de sedinta.

De exemplu, la ultima sedinta de Consiliu General, pe 8 iunie 2017, pe ordinea de zi au fost 30 de proiecte, iar pe ordinea suplimentara au fost introduse alte 19 proiecte. Printre proiectele introduse pe ordinea de zi suplimentara s-a aflat: bugetul RATB, organigrama RATB, si o investitie de 1,6 milioane de euro pentru realizarea unui ambulatoriu la Spitalul Victor Babes.

La penultima sedinta de Consiliu General,  pe 18 mai, au fost puse pe ordinea de zi 33 de proiecte, iar pe ordinea suplimentara 7 proiecte de hotarare noi, care nu au fost postate pe site, iar presa si cetatenii nu stiau despre ce este vorba, in afara de titlul care a fost citit in timpul sedintei.

La sedinta CGMB de pe 27 aprilie au fost 17 proiecte pe ordinea de zi, iar pe ordinea de zi suplimentara au fost introduse inca 10 proiecte.

Nu este o problema ca proiectele urgente sa fie introduse pe ordinea de zi suplimentara, insa cand sunt introduse atat de multe proiecte la fiecare sedinta, apar semne de intrebare privind transparenta institutiei si buna-credinta.

O alta problema este ca proiectele de hoatarare de Consiliu General si hotararile adoptate nu se gasesc in format editabil. Acestea sunt poze dupa documente, iar daca vrei sa prelucrezi datele respective, acestea trebuie introduse manual. Acest lucru este inadmisibil pentru era digitala in care traim. Aceasta problema este inca de pe vremea primarului Sorin Oprescu, dar Gabriela Firea nu a remediat-o.

  • Ce spune legea


Potrivit Legii Administratiei publice locale:
– Consiliul local se intruneste in sedinte ordinare, lunar, la convocarea primarului.
– Consiliul local se poate intruni si in sedinte extraordinare, la cererea primarului sau a cel putin unei treimi din numarul membrilor consiliului.
– Convocarea consiliului local se face in scris, prin intermediul secretarului unitatii administrativ-teritoriale, cu cel putin 5 zile inainte sedintelor ordinare sau cu cel putin 3 zile inainte de sedintele extraordinare. Odata cu notificarea convocarii, sunt puse la dispozitie consilierilor locali materialele inscrise pe ordinea de zi.
– Ordinea de zi a sedintei consiliului local se aduce la cunostinta locuitorilor comunei sau ai orasului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.
– Ordinea de zi a sedintelor se aproba de consiliul local, la propunerea celui care, in conditiile art. 39, a cerut intrunirea consiliului. Suplimentarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente, care nu pot fi amanate pana la sedinta urmatoare, si numai cu votul majoritatii consilierilor locali prezenti.

Accesul cetatenilor in sala de Consiliu General, restrictionat

Potrivit Legii administratiei publice locale, sedintele consiliului local sunt publice. Primaria Capitalei publica pe site ordinea de zi a acestor sedinte, mai putin ordinea de zi suplimentara, transmite in direct sedintele CGMB, transmite comunicate de presa cu o parte dintre proiectele aprobate si accesul presei in sala este permis.

Totusi, inca din vremea primarului Sorin Oprescu, iar Gabriela Firea a continuat aceasta practica, accesul cetatenilor interesati este restictionat, invocandu-se lipsa locurilor.

Irina Zamfirescu, cetatean si ONG-ist, a incercat timp de cateva luni sa participe la sedintele Consiliului General, insa nu a fost lasata sa intre desi sustine ca a transmis mai multe cereri in acest sens Primariei Capitalei.

La ultima sedinta de Consiliu General a iesit un adevarat scandal dupa ce mai multi reprezentanti ai societatii civile nu au fost lasati sa participe la sedinta si a iesit o altercatie cu politistii locali.

Gabriela Firea a sustinut, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca vinovate pentru incidente sunt „trei ONG-uri finantate de Soros” care au incercat sa „provoace violente”.

„Cand am vazut ambuscada, eu m-am ridicat si am vrut sa ma retrag, iar tot acest grup violent si agresiv se indrepta spre mine. Deci, eu eram cea vizata. Se dorea probabil linsarea primarului general, dar au fost impiedicati sa ajunga in proximitatea mea. Imi pun intrebarea: mai pot sa vin la serviciu sau trebuie sa umblu cu SPP, bodyguarzi sa ma apere de trei ONG-uri finantate de George Soros? (…)”, a spus Firea, citata pe site-ul televiziunii de stiri.

Gabriela Firea spune ca permite accesul cetatenilor in sala de Consiliu General, in limita locurilor disponibile, iar cetatenii spun ca locurile destinate cetatenilor sunt ocupate de oamenii Gabrielei Firea, in mod intentionat, ca sa nu participe la sedinta.

Cetatenii au cerut Gabrielei Firea sa faca publice listele cu cetatenii care au participat la ultimele sedinte de Consiliu General, insa acestea nu au fost facute publice.

Dispozitiile de primar pentru retrocedari, la secret

O alta problema, mostenita din vremea primarului Sorin Oprescu, este legata de publicarea dispozitiilor de primar de retrocedare, pe site-ul primariei. Mai exact, de circa 7 ani, acestea nu se mai publica pe motiv ca ele contin date cu caracter personal. In conditiile in care in foarte multe situatii se retrocedeaza parcuri, curtile scolilor, spatii verzi dintre blocuri, aceste informatii sunt de interes public, iar datele cu caracter personal pot fi sterse daca ar exista bunavointa. Gabriela Firea nu a facut nimic pentru a rezolva aceasta problema.

In plus, nu se mai publica dispozitiile privind personalul primariei si delegarea de atributii, cu exceptia primarului generral, desi este de interes public cine conduce o directie din Primarie sau cui i se deleaga anumite atributii. Uneori, Primaria Capitalei da comunicat de presa ataunci cand schimba un director, insa acest lucru se intampla foarte rar.

Cheltuirea banului public: Nu mai sunt publicate pe site contractele derulate de municipalitate

In timpul primarului interimar Razvan Sava, contractele incheiate de municipalitate sau de institutiile din subordine au fost publicate pe site-ul municipalitatii. In timpul mandatului Gabrielei Firea, aceasta sectiune nu a fost actualizata.

In plus, nu mai functioneaza baza de date cu platile facute de municipalitate.

Tot in ceea ce priveste cheltuirea banului, pe bugetul pe anul 2017, primarul general a facut o prezentare a bugetului, insa documentul nu a fost postat in format editabil.  Nici notiunea de buget participativ nu a fost aplicata de municipalitate.

Nu se publica stadiul lucrarilor de infrastructura

Pe site-ul Primariei se afla si o sectiune cu situatia la zi a lucrarilor derulate de Primaria Capitalei. Erau informatii foarte utile atat pentru cetateni cat si pentru jurnalisti. Aceasta sectiune nu a mai fost actualizata. Primaria insa da din cand in cand comunicate cu starea santierelor unde se lucreaza.

Citeste continuarea pe Hotnews.ro.

Cerbul de aur
Cerbul de aur
Loading...
Cerbul de aur

Ultimele stiri

Actualitate1 zi inainte

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu: A venit vremea sa legalizam prostitutia!

Traian Băsescu a fost prezent, joi seară, în emisiunea moderată de Tudor Mușat la B1Tv, unde a făcut declarații referitoare...

Sanatate1 zi inainte

I s-a urcat celebritatea la cap? Medicul nutriționst Mihaela Bilic, dată în judecată!

Medicul Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din țară, a anunțat pe Facebook că a fost dată în...

Imobiliare1 zi inainte

Promisiune fara precedent a Gabrielei Firea. Vrea sa bata orice record!

Municipalitatea are incluse în programul de consolidări peste 200 de clădiri, a declarat primarul general, Gabriela Firea, după ce preşedintele...

Bani1 zi inainte

Ce coincidenta! Firma lui Dan Barna i-a umplut de bani pe manifestantii USR

Firma prin care prezidențiabilul Dan Barna a luat bani de la Ministerul de Interne, Ministerul Justiției și alte instituții publice...

Opinii1 zi inainte

Analiza marca Oreste Teodorescu: Viitorul României după vizita lui Iohannis la Casa Albă

Cunoscutul jurnalist Oreste Teodorescu publica pe pagina personala de facebook o analiza interesanta in care diseca vizita presedintelui Iohannis la...

Bucuresti2 zile inainte

Bomba artizanala descoperita de Politia Capitalei in masina unui barbat

Joi dimineață, în jurul orei 03.30, polițiști din cadrul Secției 20 au observat un tânăr care prezenta un comportament suspect....

Opinii2 zile inainte

Lider PNL: Sunt de acord să mai tăiem de la bugetari, dar e obligatoriu să începem cu noi

Deputatul PNL Adriana Săftoiu i-a transmis colegului său liberal Florin Cîțu că ideea de a tăia bani de la bugetari...

Sport2 zile inainte

CSM Bucuresti si-a prezentat lotul pentru noul sezon. 11 achizitii

CSM Bucureşti şi-a prezentat, miercuri, lotul pentru sezonul 2019/020, pe care îl va aborda începând de duminică, atunci când va...

Sectorul 32 zile inainte

Santier ilegal: Primaria Sectorului 3 distruge Parcul Pantelimon metru cu metru

O bucată bună din Parcul Pantelimon din capitală a fost acoperită de Primăria Sectorului 3 cu un munte de pământ...

Bani2 zile inainte

Clienti tepuiti cu mii de euro in cluburile din Centrul Vechi. 3 patroni arestati!

Trei persoane au fost arestate preventiv, iar faţă de alte două Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus măsura...

Share Page

Close