Awake
Guvernul cauta sediu in Bucuresti pentru mutarea Agentiei Europene pentru Medicamente de la Londra, dupa Brexit! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Awake

Sanatate

Guvernul cauta sediu in Bucuresti pentru mutarea Agentiei Europene pentru Medicamente de la Londra, dupa Brexit!

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, prin ordonanţă de urgenţă, măsurile necesare pentru depunerea candidaturii României în vederea relocării, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. 

Secretariatul General al Guvernului (SGG) va realiza demersurile necesare şi va lua măsuri pentru a identifica sau selecta un imobil necesar în acest sens.

”Relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente, organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, reprezintă o oportunitate pentru România, în contextul în care ţara noastră nu găzduieşte, în acest moment, sediul unei agenţii europene. Atragerea unui sediu de agenţie a UE în ţara noastră ar contribui la creşterea prestigiului României ca stat membru şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, în numele statului român, va realiza demersurile necesare şi va lua măsuri pentru a identifica sau selecta un imobil necesar pregătirii şi participării României la procesul demarat la solicitarea instituţiilor  Uniunii Europene, în vederea relocării unor instituţii/agenţii ale UE.

De asemenea, SGG va lua cu prioritate măsurile pentru a identifica un imobil, proprietate publică sau privată a statului, situat pe teritoriul României, care să corespundă cerinţelor solicitate destinaţiei de sediu al instituţiei/agenţiei ce urmează a fi relocată.

”În cazul în care nu va fi identificat un astfel de imobil, SGG  va iniţia o procedură transparentă şi nediscriminatorie de selecţie pe piaţă a imobilului care să îndeplinească condiţiile solicitate de instituţiile  Uniunii Europene. Procedura de selecţie se stabileşte prin ordin al secretarului general al Guvernului, care va fi publicat în Monitorul Oficial. Ulterior derulării procedurii şi selectării imobilului, Secretariatul General al Guvernului va lua măsurile necesare în vederea includerii imobilului respectiv în dosarul de candidatură a României”, susţine sursa citată.

Actul normativ aprobat prevede că, în situaţia câştigării de către România a procesului de relocare, contractul de închiriere se negociază şi se încheie între instituţia/agenţia UE şi proprietarul imobilului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 29 aprilie, la Bruxelles, că Guvernul trebuie să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că membrii Consiliului European au decis ca în luna iunie să fie stabilite criteriile în funcţie de care vor fi relocate agenţiile europene care au actualmente sediul la Londra, urmând ca deciziile finale să fie luate în cursul toamnei.

Iohannis a afirmat că intenţionează să ceară un bonus pentru ţările care nu au o agenţie europeană pe teritoriul lor, în condiţiile în care România îşi propune ca Agenţia Europeană a Medicamentului să fie mutată la Bucureşti.

Pe de altă parte, guvernul român trebuie să ofere garanţii că Agenţia va beneficia de toate condiţiile necesare. ”Agenţia Europeană a Medicamentului este o agenţie mare, cu o mie de oameni, laboratoare şi aşa mai departe. Prima condiţie, indiferent de ce discutăm politic, este ca statul respectiv să ofere un sediu. Guvernul României va trebui, cu maximă celeritate, dacă doreşte această agenţie, să identifice un sediu care poate fi dispus la dispoziţie nu cândva, ci acum, în această toamnă pentru această agenţie. Este primul pas. Al doilea este să fim deschişi la negocieri pentru condiţiile care le oferim acestor oameni, fiindcă sunt condiţii speciale şi de locuire şi financiare şi multe alte lucruri”, a spus Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia că asupra criteriilor politice primează cele de ordin logistic. ”Vor fi criterii politice, dar criteriile hard, de logistică, sunt deja clare în momentul acesta. Dacă nu putem să oferim aşa ceva, mă tem că şansele vor fi foarte mici. Acum nu am auzit că Guvernul ar fi identificat vreun sediu care să poată fi oferit. Guvernul face aceste demersuri şi sper să se înţeleagă că e totul ok. Toţi vrem, toţi facem lobby, dar fără sediu nu se poate”, a conchis Klaus Iohannis.

Awake
Awake
Loading...
Click pentru a comenta

Trebuie sa te autentifici pentru a scrie comentarii Autentificare

Lasa un raspuns

Awake

Ultimele stiri

Politica2 minute inainte

Gabriela Firea isi anunta candidatura la presedintie

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că analizează atât personal, cât și alături de colegi din PSD o candidatură la prezidențiale,...

Monden1 zi inainte

Elena Udrea suprinsa in libertate, prin Bucuresti

Elena Udrea nu a apărut încă în spațiul public după ce a ajuns din Costa Rica, toată lumea așteptând să...

Sectorul 41 zi inainte

Record negativ pentru primarul Baluta din Sectorul 4

Consilierul PNL in consiliul local al Sectorului 4, Razvan Sava, atrage atentia intr-o postare pe Facebook ca primarul Daniel Baluta...

Bucuresti1 zi inainte

De ce e Bucurestiul plin de tantari? Pentru ca Primaria Gabrielei Firea a dat contractul unei batrane de 83 de ani!

După ce Libertatea a dezvăluit că Bucureştiul se confruntă cu o invazie de ţânţari fără precedent pentru că s-a ratat...

Monden1 zi inainte

Simona Halep ii cheama diseara pe bucuresteni pe Arena Nationala. Firea fuge disperata sa n-o fluiere lumea!

Simona Halep îşi dă astăzi întâlnire cu fanii, la Arena Naţională, pentru a le prezenta trofeul de la Wimbledon. Anul...

Bani1 zi inainte

Negoita s-a ridicat de la masa si l-a lasat pe Teodorovici cu gura cascata: Ne mintiti pe toti!

Scandal pe bani între primari și Guvern! Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a ieșit supărat de la discuțiile cu Eugen...

Bucuresti2 zile inainte

Oamenii Moscovei ies la iveală. Cine-l susține pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei?

Planurile politice ale lui Nicușor Dan prin contur tot mai clar. După ce în mai și-a anunțat candidatura la Primăria...

Timp liber2 zile inainte

Avioane de luptă pe cerul Bucurestiului. Spectacol aviatic in week-end

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor...

Sanatate2 zile inainte

Tu bei apa de la robinet? Apa Nova a lansat noile platforme digitale cu informatii la minut

Apa Nova a lansat aplicația mobilă Apa Nova București și platforma web digitală complet refăcută www.apanovabucuresti.ro. Compania și-a propus să extindă și...

Actualitate2 zile inainte

Politia Capitalei, descinderi la fiul unui celebru interlop. A fost prins in flagrant!

Poliţia Capitalei a prins luni seara în flagrant doi bărbaţi, de 25 şi 45 de ani, care transportau zeci de...

Share Page

Close