Comorile Egiptului
Ministrul Culturii ii ia partea Gabrielei Firea in problema Cathedral Plaza! Noi scuze de ce nu poate fi demolata! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
 Comorile Egiptului

Imobiliare

Ministrul Culturii ii ia partea Gabrielei Firea in problema Cathedral Plaza! Noi scuze de ce nu poate fi demolata!

Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, sustine pozitia Gabrielei Firea in privinta demolarii Cathedral Plaza, afirmand ca este nevoie de un aviz al Comisiei de Monumente Istorice din cadrul ministerului, aviz care nu poate fi dat in absenta dosarului complet, care poate fi furnizat „doar de proprietar”. Firea este fina de cununie a Daianei Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza.

Cathedral Plaza, cladirea de birouri cu 19 etaje ridicata langa biserica monument Sfantul Iosif, are o situatie „ciudata”, a declarat la Digi24 ministrul Culturii Lucian Romascanu. Ministrul a explicat la emisiunea „In fata ta” ca demolarea este mult mai periculoasa decat constructia in sine.

 „Comisia poate da avizul doar in baza unui dosar complet, care trebuie sa contina o serie de documente. Poate fi furnizat doar de proprietar. Intreaga situatie a acelei cladiri este ciudata. Demolarea se pare ca e mult mai periculoasa decat constructia in sine. Demolarea trebuie aprobata de ministerul Culturii si ministerul are nevoie de acele documente. Proprietarul e cel in masura sa le dea.

Sunt subtilitati juridice pe care nu le pot interpreta. Legal, demolarea nu se poate fara aviz din partea comisiei. Demolarea este blocata procedural. Termenul de aviz e de 60 de zile, dar dupa ce dosarul e complet”, a explicat Romascanu la Digi24.

Primaria Capitalei spune ca nu o poate demola. Are nevoie de unda verde de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si, mai mult, si de acceptul proprietarului, tocmai cel care se judeca acum cu Primaria.

Primaria Capitalei a aratat, intr-un comunicat de presa, ca a facut o cerere la Ministerul Culturii pentru eliberarea avizului de desfiintare a imobilului.

„Avizul privind desfiintarea unui imobil aflat intr-o zona de protectie a unui monument istoric de grupa valorica A se elibereaza de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN), dupa consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, organism stiintific de specialitate in domeniul protejarii patrimoniului cultural imobil, asa cum este prevazut in art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv ‘Comisia Nationala a Monumentelor Istorice propune avizul pentru interventiile asupra imobilelor situate in zonele de protectie a monumentelor istorice si in zonele construite protejate, pentru care nu exista documentatii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7’”, se arata in raspunsul primit de primarie de la Ministerul Culturii.

„Consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice insarcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere facuta in acest sens”, mai arata ministerul Culturii.

Primaria precizeaza ca acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrari de constructii care se fac in zonele de protectie a monumentelor, asa cum este Catedrala Sf. Iosif.

In urma cu cinci ani, un judecator a decis definitiv si irevocabil ca imobilul sa fie demolat, pentru ca nu avea toate autorizatiile necesare.

 Comorile Egiptului
 Comorile Egiptului
Loading...
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 Comorile Egiptului

Ultimele stiri

Bucuresti21 de minute inainte

VIDEO-Amenda de 2000 de lei nu sperie pe nimeni! Cum reactioneaza bucurestenii cand sunt intrebati de ce arunca tigara pe jos?!

Tot mai mulţi români confundă strada cu un coş de gunoi. La fiecare pas găseşti un fumător care nu pune...

Actualitate26 de minute inainte

Accident grav azi-noapte in sectorul 5. Un sofer a trecut pe rosu!

Accident violent, duminică noapte, în Sectorul 5 al Capitalei. Două maşini s-au ciocnit într-o intersecţie şi două persoane au ajuns...

Sectorul 529 de minute inainte

VIDEO-Scoala distrusa complet de incendiu in Sectorul 5. Nu avea autorizatie ISU!

Un puternic incendiu a izbucnit luni noapte la acoperişul unei şcoli din cartierul Rahova, din Capitală, la această oră, potrivit reprezentanţilor ISU....

Actualitate16 ore inainte

Bucurestenii sunt printre cei mai nemultumiti europeni de spatiile pietonale. Ce face primaria?

Bucureştiul se află pe locul 4 în topul capitalelor cu cei mai nemulţumiţi cetăţeni în privinţa pieţelor, bulevardelor sau zonelor...

Opinii17 ore inainte

Mentalitate PSD: Codrin Stefanescu spune ca politistii bucuresteni nu trebuiau sa aplice legea in cazul Ilie Nastase!

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, cere un comportament diferit atunci când vine vorba despre Ilie Năstase, care s-a ales...

Sport1 zi inainte

Restrictii de trafic in aceasta seara in Bucuresti pentru finala Cupei Romaniei

Traficul rutier va fi restricţionat duminică, în Capitală, în zona Arenei Naţionale, unde se vor desfăşura finala Cupei României la...

Share Page

Close