bilete Ed Sheeran
Ministrul demisionar Sova a facut clanul Firea-Pandele stapan pe transportul in comun din Ilfov-Bucuresti – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
bilete Ed Sheeran

Bani

Ministrul demisionar Sova a facut clanul Firea-Pandele stapan pe transportul in comun din Ilfov-Bucuresti

Monopolul oferit de ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova, familiei Firea-Pandele pe transport public de persoane se dovedește o lovitură grea pentru peste 100.000 de călători, informeaza Romanialibera.ro.

Începând cu data de 01.01.2019, toate licențele pentru transportul auto de persoane între București și județul Ilfov nu mai sunt valabile.

Din noaptea de revelion, toate licențele acordate de Ministerul Transporturilor (MT) pentru București-Ilfov expiră. Aproximativ 110.000 de călători vor avea de suferit, conform datelor oferite de transportatori.

Vizat este și transportul de persoane către Voluntari, unde primar este Florentin Pandele, soțul edilului șef al Capitalei, Gbriela Firea.

În prima parte a acestui an, ministrul Transporturilor, Lucian Șova a desființat Autoritatea Metropolitană de Transport și a transferat atribuțiile privind serviicile de transport persoane București-Ilfov, în subordinea Primarie Capitalei, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public.

Autoritatea de Dezvoltare Intercomunitară, din subordinea Primăriei Municipiului București (PMB), ar fi trebuit să elaboreze un program de transport pentru persoane București – Ilfov și să elibereze alte licențe. Până la această dată, autoritatea subordonată municipalității nu a emis nicio licență.

Unica soluție rămâne, în acest moment, ca Societatea de Transport București (STB), fosta Regie Autonomă de Transport București (RATB), instituție de asemenea subordonată Primăriei Capitalei, să asigure transportul de persoane între București și localitățile din județul Ilfov, un monopol pentru compania administrației conduse de Gabriela Firea.

În ultimii ani, operatorii de transport care operează curse între București și Ilfov, au investit peste 25 milioane euro în 250 de autobuze urbane, mijloace de transport care stau în garaj și pentru care se plătește leasing fără să circule pe vreun traseu. Refuzul autorităților de a derula o procedură transparentă de atribuire a traseelor și licențelor, pe rutele de transrport între București și Ilfov, ascunde sub preș un abuz ce va urma începând cu 1 ianuarie 2019, susțin transportatorii.

Se urmărește interesul societăților de transport nou înființate și finanțate de bugetele locale ale primăriilor din orașele resedință de județ. Aceeste noi societăți cumpără mijloace de transport persoane prin accesarea de fonduri europene.

Transportatorii nu primesc niciun leu pentru achiziția de autobuze, suportă integral achiziția de mijloace de transport. Se încalcă principiul liberei concurențe privind condițiile de acces la piața transportului de persoane. Ordonanța emisă de Ministrul Lucian Șova nu este în favoarea cetățenilor, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov care a preluat atribuțiile nu este competentă să gestioneze acest domeniu.

Mai mult, autoritățile nu respectă deciziile justiției, hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2017 prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov şi nici sentinţa din 2018 a Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală şi localităţile din Ilfov În speranța că statul român ține cont de cele expuse mai sus, transportatorii cer armonizarea legislației naționale cu cea europeană precum și înnoirea parcului auto într-un mediu concurențial liberalizat, în condiții egale de acces la piața transportului de persoane București-Ilfov.

Precizări ADTPBI

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport București-Ilfov (ADTPBI) este primul organism regional, constituit ca structură de cooperare a autorităților publice locale din Regiunea București – Ilfov,  care funcționează pe principii europene și în conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă aprobat în 2017 de toate autoritățile locale din regiune.

ADTPBI are ca scop reglementarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea serviciului public de transport local pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, conform Regulamentului (CE) nr. 1370/ 2007 al Parlamentului European și al Consiliului, privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și conform Constituției și legislației României prin care serviciile publice locale sunt gestionate de autoritățile locale.

ADTPBI este o asociație care reprezintă interesele comunităților locale care au creat-o. În Regiunea București-Ilfov, în afara Capitalei, există 40 de unități teritorial-administrative, opt orașe (Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari) și 32 comune (1 Decembrie, Afumați, Balotești, Berceni, Brănești, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Dărăşti-Ilfov, Dascălu, Dobroești, Domnești, Dragomirești-Vale, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefănești de Jos, Tunari, Vidra).

Contrar celor prezentate în articol, ADTPBI a început procedura competitivă de atribuire a traseelor către operatorii regionali privați, pentru semnarea de contracte de delegare pentru unele trasee regionale.

Procedura de selecție este una transparentă, fiind lansată în sistemul electronic de licitații publice (SICAP). Până la finalizarea procedurii, operatorii privați din regiune ale căror licențe de traseu expirau la 31 decembrie 2018 pot solicita Autorității Rutiere Române (ARR) prelungirea acestora, urmând procedura publicată pe site-ul ARR. Operatorii care au solicitat acest lucru au început să primească deja actele de prelungire a licențelor de traseu, deci vor funcționa în continuare.

De altfel, în baza unei hotărâri a Consiliului Director, chiar ADTPBI a solicitat ARR, printr-o adresă, prelungirea licențelor de traseu pentru operatorii din Regiunea București-Ilfov. Procedura de prelungire a licențelor se găsește pe site-ul ARR la adresa de internet: https://www.arr.ro/files/transport/transport%20persoane/Procedura%20prelungire%20licente%20traseu%20BUC%20ILFOV%2021.12.2018.PDF

La data de 17.09.2018, ADTPBI a semnat cu operatorul principal de transport regional STB SA (fostă RATB) contractul de delegare a serviciului public de transport local de călători. Începând cu luna ianuarie 2019, urmează a fi semnate contracte de delegare a serviciilor de transport și cu operatorii regionali ai primăriilor Voluntari, Chitila, Mogosoaia și Buftea.

Contrar celor prezentate în articolul menționat, STB SA este o companie de transport, care, ca și operatorii privați, operează liniile urbane din București sau linii Regionale, conform Contractului de delegare de gestiune a serviciului public de transport semnat cu ADTPBI. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și Consiliul Județean Ilfov sunt acționarii companiei. STB SA trebuie să respecte anumite criterii și standarde de calitate stabilite prin contract, pentru a primi decontarea cheltuielilor. Acesta este principiul european care funcționează déjà la nivelul Capitalei și va funcționa pe toate rutele și în Județul Ilfov, in 2019 când se pregătește și integrarea tarifară pe întreaga regiune.

Referitor la cele publicate, și anume că „ministrul Transporturilor, Lucian Șova a desființat Autoritatea Metropolitană de Transport și a transferat atribuțiile privind serviciile de transport persoane București-Ilfov, în subordinea Primarie Capitalei”, afirmația este un fals și dovedește lipsa de cunoaștere a reglementărilor existente, dar și a situației de fapt.

AMTB nu a emis licențe pentru transportul public de călători și nu a avut cadrul legal corect pentru a desfășura coordonarea activității de transport public local de călători. Aceste probleme au fost sesizate în documente ale instituțiilor europene și de către Banca Mondială. Prin măsurile luate de către CGMB, CJ Ilfov, precum și toate localitățile din Ilfov, se dorește a se realiza un transport integrat, de calitate, pentru toți cetățenii Regiunii București-Ilfov.

bilete Ed Sheeran
bilete Ed Sheeran
Loading...
bilete Ed Sheeran

Ultimele stiri

Sport18 ore inainte

Legenda a gimnasticii romanesti, batjocorita pe Aeroportul Otopeni de ministrul PSD al Sportului

Corina Ungureanu, fostă mare campioană de gimnastică, acum antrenoare, a relatat pe Facebook, o dispută avută cu ministrul Tineretului și...

Politica18 ore inainte

Coruptie din tata in fiu: Primar PSD trimis in judecata de DNA, fiul cercetat de Parchet!

Aschia nu sare departe de trunchi, iar cand vine vorba de coruptie si bani vorba devine lege, nu proverb. Primarul...

Sectorul 119 ore inainte

Bucurestiul are o noua piata

Edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache a inaugurat cea mai noua piata a Bucurestiului, Piața „Mureș”! Situată pe Calea Griviței, aproape...

Actualitate20 de ore inainte

”Toti pentru Europa!”. Manifestatie de amploare in aceasta seara in centrul Bucurestiului

Manifestaţia „Toţi pentru Europa” va avea loc duminică, în Piaţa Victoriei, de la ora 18.00, evenimentul având ca scop motivarea...

Politica20 de ore inainte

Adrian Severin anunta ca indiferent de rezultat, PSD va invalida Referendumul pe Justitie si-l va suspenda pe Iohannis!

Ipoteză bombă lansată de fostul europarlamentar PSD și condamnat pentru corupție, Adrian Severin. Acesta susține că planul PSD e invalidarea...

Opinii2 zile inainte

Tudor Chirila, victima minciunilor PSD: ”Marsavia PSD-istilor nu cunoste limite!”

Artistul Tudor Chirilă, unul dintre influencerii din social media, se plânge că este victima unui fake news: cineva induce ideea...

Transport2 zile inainte

Asta e revolutia promisa de Firea? Incepand de astazi autobuzele lui Pandele circula in Bucuresti

Serviciul Transport Voluntari, care a cumpărat luna trecută 50 de autobuze de la olandezi, va opera de sâmbătă, 18 mai,...

Actualitate2 zile inainte

Presedintele Iohannis despre protestatarii luati cu duba de jandarmi: Asta e Romania lui Dragnea!

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, întrebat despre prostestatarii care au fost ridicați de jandarmi la Topoloveni, în timpul vizitei liderului PSD,...

Sectorul 42 zile inainte

Situatie dramatica in Sectorul 4 unde 140 de copii n-au parinti

Primăria Sectorului 4, prin DGASPC Sector 4 vrea să ofere o viață mai bună copiilor aflați în sistemul de protecție...

Politica2 zile inainte

VIDEO-Peste 60.000 de oameni la mitingul PNL din Piata Victoriei! Presedintele Iohannis: Catastrofa pesedista se va simti in buzunarele tuturor!

Partidul Național Liberal a organizat sâmbătă un eveniment de prezentare a candidaților PNL la alegerile europene ce vor avea loc...

Share Page

Close