bilete Ed Sheeran
Primaria are bani pentru tot felul de trupe, dar nu si pentru Filarmonica ”G. Enescu”. ”Suntem la nivelul unei orchestre de provincie” – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
bilete Ed Sheeran

Timp liber

Primaria are bani pentru tot felul de trupe, dar nu si pentru Filarmonica ”G. Enescu”. ”Suntem la nivelul unei orchestre de provincie”

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, şi Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului filarmonicii, au vorbit luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul deschiderii stagiunii, despre neajunsurile cu care se confruntă instituţia – angajaţi şi instrumente -, dar şi despre cheltuielile pe care le au trimestrial, scrie News.ro.

Orchestra Filarmonicii are, în prezent, aproximativ 68 de muzicieni faţă de cei 96 necesari. O lipsă în acest sens este înregistrată şi în cazul Corului, unde mai este nevoie de 12 interpreţi.

Conducerea Filarmonicii blamează bugetul redus. Chiar dacă există bani din sponsorizări ori proiecte, ei nu pot fi folosiţi – legea o interzice – pentru salarii.

„Finanţarea posturilor este o mare problemă. Este nevoie de un fond de salarii. Continuăm demersurile ca ansamblul să ajungă măcar la 90 de muzicieni. Atâta timp cât cultura nu e o prioritate în strategia de consolidare a unei identităţi naţionale, cum nu este nici educaţia, este greu să speri că o structură uşor anchilozată va găsi marile virtuţi ale culturii. E puţin probabil”, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Orchestra funcţionează bine, spune directorul, însă „există riscul să nu reuşeşti să realizezi omogenitatea ei, schimbând o treime dintre muzicieni la fiecare concert”.

„Nu există interes din partea zonei private pentru cultura de performanţă”, a mai afirmat Dimitriu. „Din nefericire, în România, exerciţiul pentru performanţa culturală e destul de redus”.

În stagiunea care va începe în ianuarie, va exista un dirijor permanent, care are contract pe un număr de stagiuni, cu un număr de concerte. Acelaşi lucru va fi încercat şi în cazul interpreţilor – să fie plătiţi pentru un număr concerte, astfel încât să se apropie de salariile unui titular.

„Filarmonica trebuie să se ridice la nivelul uneia de clasă A din Germania”, a mai spus Dimitriu.

Legat de numărul de muzicieni şi interpreţi, Iosif Ion Prunner, dirijor al Corului Filarmonicii „George Enescu“, a explicat: „La orchestră ar trebui să avem tot atâţia angajaţi câţi erau atunci când a plecat Cristian Mandeal – 96. La cor, 80 de persoane, pentru a avea o omogenitate pe tot parcursul stagiunii. Acum sunt 68, la Cor, şi cam tot atâţia la Orchestră”.

Prunner a completat: „Ne aflăm la nivelul unei orchestre de provincie. Este o decizie politică ce trebuie luată. Nu putem fi asimilaţi tuturor celorlalţi funcţionari bugetari. Dacă Filarmonica primeşte bani din tot felul de proiecte şi donaţii nu înseamnă că vom avea şi muzicieni angajaţi. Aceia nu pot fi folosiţi la fondul de salarii. Este ilegal. În plus, cei angajaţi vin doar pe contracte pe termen lung. Calitatea nu o poţi obţine decât pe acest tip de contracte”.

Cei doi au punctat că Filarmonica are cel mai încărcat program dintre orchestrele şi corurile din ţară, cu două spectacole pe săptămână. Participarea la Concursul şi Festivalul „George Enescu” reprezintă un efort, având în vedere numărul muzicienilor.

În plus, costurile au crescut „extraordinar” de mult din cauza închirierii partiturilor, a mai subliniat Prunner. „Până pe 1 ianuarie, aproximativ 15.000 de euro ne costă partiturile care se cântă în primul trimestru – George Enescu, Igor Stravinski şi Ravel, Richard Strauss”. Sunt plătite, de asemenea, drepturi de autor şi în cazul înregistrărilor făcute pentru arhiva Filarmonicii.

Cât priveşte instrumentele, Dimitriu a completat că, anual, sunt cumpărate 7-8, însă, în prezent, pianul de concert reprezintă o investiţie costisitoare – 80.000 de lei. „Fără o susţinere clară de la buget, şansele sunt mici să îl luăm. Am primit numeroase promisiuni, inclusiv legat de pinacotecă”.

În urma rectificării bugetare, Filarmonica „George Enescu” a primit un supliment de 400.000 de lei.

bilete Ed Sheeran
bilete Ed Sheeran
Loading...
bilete Ed Sheeran

Ultimele stiri

Bucuresti2 ore inainte

Firea e terminata! La ordinul lui Dragnea, Codrin Stefanescu a lucrat-o pe la spate!

Scandalul din PSD dă din nou în clocot, după ce Gabriela Firea nu a reuşit să treacă un proiect important...

Politica2 ore inainte

Sighiartău, PNL: Ministrul finanțelor publice să declanșeze urgent debirocratizarea și informatizarea sistemului fiscal

Robert Sighiartău, deputat și secretar general al PNL, a adresat o scrisoare deschisă domnului Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, solicitându-i...

Transport2 ore inainte

Masina rasturnata in Pasajul Unirii, traficul este blocat!

Circulaţia în Pasajul Unirii din Capitală este restricţionată, vineri dimineaţă, după ce şoferul unei maşini a pierdut controlul asupra direcţiei...

Bucuresti4 ore inainte

Lista bucurestenilor care nu mai au voie sa se debranseze de la RADET

Consiliul General al Municipiului București a aprobat joi un studiu care stabilește zonele unitare de alimentare cu energie termică din...

Bucuresti17 ore inainte

Gabriela Firea a descoperit ce nu merge bine in Bucuresti: Nu sunt de acord cu sex-shopurile de pe Magheru!

Primarul general Gabriela Firea a declarat, joi, în timpul ședinței CGMB că nu este de acord cu sex-shopurile de pe...

Imobiliare23 de ore inainte

Sute de bucuresteni lasati in bezna si frig de teparii imobiliari!

Deși stau în blocuri noi, sute de familii din București și Ilfov s-au trezit în comuna primitivă: fără apă caldă...

Transport23 de ore inainte

Metrorex pregateste deschiderea parcarii uriase de la Straulesti: Un leu ora!

Şoferii care vin în Capitală îşi vor putea lăsa maşinile în noua parcare contra unui tarif de un leu pe...

Actualitate23 de ore inainte

PSD ii da lovitura anului Gabrielei Firea: A pierdut majoritatea in Consiliul General!

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei ar fi decontat combustibilul folosit...

Politica24 de ore inainte

Firea acuza Guvernul ca ii saboteaza proiectele pentru bucuresteni! Atac extrem la Dragnea!

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, trage cu tunul în ședința Consiliului General al Primăriei Capitalei. Ea acuză că după...

Actualitate2 zile inainte

Accident grav in centrul Bucurestiului! Doua persoane au sarit cu masina in Dambovita, scafandrii cauta victimele!

Echipajele ISU intervin, miercuri seară, pe Splaiul Independenţei din Capitală, după ce o maşină a căzut în râul Dâmboviţa. La...

Share Page

Close