bilete Ed Sheeran
Tolontan: Un bebelus a murit in spitalul Sf. Pantelimon, din cauza conditiilor proaste, la cateva zile de la nastere! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
bilete Ed Sheeran

Sanatate

Tolontan: Un bebelus a murit in spitalul Sf. Pantelimon, din cauza conditiilor proaste, la cateva zile de la nastere!

Jurnalistul Catalin Tolontan publica pe blogul personal o ancheta referitoare la moartea unui bebelus, la doar cateva zile de la nastere, din cauza conditiilor proaste din spitalul bucurestean Sf. Pantelimon.

Un copil născut astăzi în Uniunea Europeană are mari șanse să atingă anul 2100, iar norma de 100 de ani de viață va începe să devină obișnuită, potrivit estimărilor convergente ale instituțiilor sanitare comunitare.

Pentru Tudor Andrei Radu, băiatul Nicoletei și al lui Paul Radu, îngrijitoare și șofer, promisiunea nu s-a împlinit.

Andrei s-a născut pe 1 septembrie 2017 în Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon”, prin cezariană la termen, un copil normal, de 3,7 kilograme.

8a fost scorul APGAR al nou- născutului Andrei Radu, ceea ce indică o stare bună de sănătate, conform primului examen fiziologic

FEBRĂ, SUFOCARE, ANTIBIOTICE

Primele 26 de ore de viață sunt liniștite. Apoi apar simptomele. Febră.

”S-a suspectat o infecție matermofetală”, după cum scriu medicii de la „Sf. Pantelimon”, preluați într-un raport oficial, dar nedefinitiv, al Direcției de Sănătate Publică București. Cu alte cuvinte, o infecție dobândită de la mamă, căreia i-au depistat Klebsiella.

Andrei face pneumonie și se sufocă. Este intubat.

”S-a decis modificarea tratamentului antibiotic”, consemnează același document.

”Nouă ne-au spus imediat că are Klebsiella, pe care mi-au zis că i-o adusesem eu”, povestește Nicoleta Radu, mama lui Tudor.

”Chiar dacă ar fi așa, deși ne îndoim, de ce din iunie și până în septembrie doamna doctor ginecolog nu i-a mai făcut soției nicio analiză?”, adaugă și Paul, tatăl.

”După naștere, ne-au spus că Tudor e infectat cu Klebsiella, o bacterie foarte rezistentă la antibiotice și periculoasă, însă ne-au asigurat că va fi bine” Nicoleta Radu

În hemocultura copilului apare, în plus, și infecție cu candida.

”S-a menținut starea gravă”, scrie în raportul DSP.

De două ori pare că Tudor se redresează, îl scot de pe intubare, însă nu rezistă.

După o lună, pe 7 octombrie 2017, băiatul moare.

DOUĂ INFECȚII

Pe Procesul Verbal al DSP Nr. 6239  apar diagnosticele:

  1. Pneumonie congenitală.
  2. Hipertensiune pulmonară persistentă.
  3. Edem pulmonar acut.
  4. Infecție sistemică cu candida.
  5. Anemie secundară.
  6. Nou-născut la termen LGA.

Ele sunt preluat din Epicriza Deces, foaia de observație 884/19191, pe care Gazeta o publică integral în finalul articolului, cu acordul părinților lui Tudor.

”Infecțiile au fost cel puțin două. Întâi pneumonie și, apoi, suprainfectare cu candida. Dar cum la secția de terapie intensivă la Sf. Pantelimon nu a fost declarată de multă vreme nicio infecție nosocomială, la fel s-a procedat și acum”, spune un medic care cunoaște cazul.

Mai mulți doctori dintre cei care au încercat să salveze viața micuțului sunt acum afectați și vorbesc sub condiția anonimatului. Într-un spital plin de lipsuri, efortul lor e surpat de infecții tot mai dese.

Ei contrazic versiunea oficială a conducerii, care invocă drept cauză principală a morții lui Tudor o ”pneumonie congenitală”, adică o suferință înnăscută.

PLÂNGEREA ȚINUTĂ O LUNĂ ȘI JUMĂTATE ÎN SERTARE

Pe 13 noiembrie, Nicoleta Radu, mama lui Tudor, face o plângere către Ministerul Sănătății, Nr. 62250.

Nefiind la curent cu situația din interior, părinții o vizează, în primul rând, pe doctorița care a avut grijă de Nicoleta și de Tudor pe perioada gravidității.

”Despre infecția generalizată cu candida, noi nici nu știam. Ne-au spus că are candida, dar nu așa de puternică”, spune Nicoleta.

Hârtia familiei rămâne în sediul din fostul CC al PCR o lună și jumătate.

Suficient pentru ca orice inspecție epidemiologică să devină irelevantă, după cum deslușește un medic acest gen de lentoare salutară pentru sistem.

”Răgazul face ca probele biologice să dispară. Iar spitalul lansează teoria că mama a adus infecțiile în spital și că pneumonia copilului e înnăscută, nu contactată în secție”, detaliază medicul.

Și chiar așa se întâmplă în cazul lui Tudor Radu.

INSPECȚIE ÎNAINTE DE REVELION

După aproape trei luni de la deces și la o lună și jumătate de când primise plângerea mamei, ministerul cere celor de la DSP să inspecteze spitalul, prin sesizarea Nr. 25518/1696.

Este 28 decembrie 2017, înainte de Anul Nou, și inspectorii DSP scriu că ”nu s-a putut lua legătura cu compartimentul de prevenire a IAAM, pentru verificarea IAAM”.

IAAM este noua denumire a infecțiilor nosocomiale.

”Când am făcut plângerea le-am și zis: sperăm să nu culegeți probe așa cum am văzut când eram eu internată. Că am văzut că întâi dezinfectau suprafețele și apoi luau probe pentru analize!”Nicoleta Radu, mama lui Tudor

În privința probelor, lucrurile s-au lămurit.

După atât timp, nu mai pot fi relevante.

ȘEFA DSP: ”NU E REA-CREDINȚĂ, CI LIPSĂ DE PERSONAL”

”Noi am trimis inspecția în aceeași zi în care am primit cererea de la minister”, explică Gabriela Angheloiu, nou numită șefă a DSP București.

”Nu vă pot explica eu de ce plângerea mamei e datată 13 noiembrie și cererea MS a venit către noi pe 28 decembrie, dar, sincer și ca om cu experiență în domeniu, vă pot spune că nu e nicio rea-credință, ci o lipsă de personal în minister”, adaugă Gabriela Angheloiu.

Ziarul a cerut lămuriri și de la Ministerul Sănătății, fără răspuns până în momentul încheierii acestei ediții.

SE LUCREAZĂ LA CONCLUZII

Raportul DSP nu e încheiat.

Dar surse medicale din „Sf. Pantelimon”, care au văzut răspunsurile oferite de către spital, susțin că ”se va merge pe varianta infecțiilor aduse de mamă și pe cea a bolii născute odată cu băiatul”.

Se va folosi și ideea, reală, că mama a fost internată de mai multe ori pe perioada sarcinii și că avea probleme.

”Dar de ce nu ne-au spus că sunt probleme?!”, se întreabă tatăl.

Paul Radu susține că nu i s-a spus niciun moment soției că ”pot fi probleme cu pruncul”.

Ei acuză nepăsarea cu care a fost tratată mama, faptul că ginecologul nu a venit la timp și că nu s-au făcut analize suficiente.

Nu e deloc productiv să opui durerea unor părinți îndoliați specialității unor medici.

În acest caz însă, nu e vorba despre repudierea expertizei, o tentație facilă, ci de expunerea unor proceduri medicale și complicități manageriale care ascund cauzele dispariției unui nou născut și transformă moartea în banalitate.

Citeste mai multe pe Tolo.ro

bilete Ed Sheeran
bilete Ed Sheeran
Loading...
bilete Ed Sheeran

Ultimele stiri

Timp liber5 ore inainte

Se mai intampla si lucruri pozitive: Capitolul la care Bucurestiul este pe locul 1 in lume!

Latenţa şi viteza sunt două criterii esenţiale pentru gaming, mai ales în preajma lansării mai multor servicii de streaming, iar...

Actualitate5 ore inainte

Politistii cer 100.000 de euro daune in instanta pentru ca au fost injurati in melodiile trupei Parazitii

Un sindicat al poliţiştilor începe lupta în instanţă cu trupa hip hop Paraziţii. Piesa denumită “Antimiliție” este considerată ofensatoare de...

Bani6 ore inainte

Aici era revolutia! Firea se plange ca primaria e in FALIMENT, dar si-a marit salariul cu 40%!

Gabriela Firea a câștigat, în anul 2017, suma de 119.241 de lei, cu aproximativ 40% mai mult decat in anul...

Sectorul 36 ore inainte

Trafic restrictionat pana in septembrie pe bulevardul Decebal

Primăria Sectorului 3 va închide, începând de astăzi, 19 iunie, până în data de 15 septembrie, circulația rutieră pe bulevardul...

Bucuresti6 ore inainte

Invazie de țânțari în București: Parcă niciodată n-au fost atâția!

Prima lună a verii se remarcă prin ploi, temperaturi aproape de limita caniculei şi mulţi ţânţari. Insectele s-au îmnulţit peste...

Actualitate8 ore inainte

Tragedie: Un tanar de 25 de ani a amurit inecat in Dambovita, in Regie, incercand sa salveze un minor

Un tânăr de 25 de ani care a intrat, marți dimineață, în râul Dâmbovița pentru a salva un minor de...

Sport1 zi inainte

Mario Jardel joacă pe Dinamo!

Cine nu își aduce amite de Mario Jardel? De două ori Gheata de Aur a Europei, golgheter pur sange, Jardel...

Bani1 zi inainte

Programul prin care banii europeni curg in Romania: Fonduri de peste 4,4 miliarde de euro, adica peste 50% din totalul alocat!

Intr-un interviu acordat revistei Financial Intelligence, Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților,...

Bucuresti1 zi inainte

Bucuresteanul ales primar al unui oraș din Germania: Am aratat că sunt şi altfel de oameni care vin din România!

Un român a fost ales primar în Germania. Octavian Ursu este noul primar general al orașului german Görlitz. L-a învins în turul...

Politica1 zi inainte

Mai multi membri ai USR Giurgiu, acuzati ca au bagat mana in banii partidului

Un nou scandal legat de cheltuielile din campanie se abate asupra USR. De data aceasta, este vorba despre bani încasaţi...

Share Page

Close