Cerbul de aur
VIDEO – Decizie SOC a primarului Firea: Oamenii strazii vor fi MUTATI in mijloacele de transport in comun! Angajatii RATB confirma! – Bucurestiul
Ramai alaturi de noi
Cerbul de aur

Transport

VIDEO – Decizie SOC a primarului Firea: Oamenii strazii vor fi MUTATI in mijloacele de transport in comun! Angajatii RATB confirma!

Primăria București a decis să transforme mijloacele de transport în comun în centre de zi pentru oamenii străzii, asta deși plătește în același timp milioane de euro pentru Direcția Generală de Asistenta Socială care ar trebui să-i ajute pe cei fără adăpost și gestionează cantine sociale sau adăposturi, anunta romanialibera.ro.

Mai mulți angajați RATB spun că există un ordin scris emis de Primăria Generală a MinicipiuluI București care îi obligă să permită oamenilor fără adăpost să stea în mjloacele de transport pe timpul zilei, chiar dacă nu au bilet, indiferent de cum deranjează alți călători.

Nici măcar la capăt de linie nu sunt coborâți oamenii străzii din tramvaie, autobuze sau troleibuze, deși există prevederi care interzic oricărui călător să circule în buclele de întoarcere.

Angajații RATB au explicat aceste lucruri într-o discuție declanșată luni dimineață, la capăt de linie, când un călător a întrebat un vatman de ce permite unui om al străzii să circule cu tramvaiul, deși nu avea bilet și era într-o condiție igienică deplorabilă, care făcea imposibilă călătoria pentru alte persoane din pricina mirosului insuportabil.

Fără să știe că și un ziarist asistă la discuție, angajații RATB au explicat că Primăria București îi obligă să transforme mijoacele de transport în comun în refugiu permanent pentru cei fără adăpost.

România liberă prezintă înregistrarea video cu angajații RATB care explică situația, pentru a nu exista niciun dubiu cu privire la autenticitatea acestei discuții. Însă vom prezenta această discuție într-o manieră care să protejeze identitatea lucrătorilor RATB, pentru ca aceștia să nu fie abuziv sancționați după ce au dezvăluit decizia cel puțin ciudată impusă de Primăria Generală.

Angajații RATB au mai povestit că s-a făcut chiar și o ședință cu șeful de depou care le-a dat dispoziții verbale să nu facă nimic indiferent ce se petrece în tramvai.

”În toate mijloacele de transport în comun suntem obligați să-i ținem. Luați legătura cu primăria, noi avem o circulară venită de la primărie. Noi nu îi lăsam, dar primăria a dat o circulară care ne obligă să-i lăsam. Este hârtie semnată. Nici vatmanului nu îi convine să suporte mirosul acela. De asta nu chemăm Poliția Locală, pentru că nu vine dacă primăria a dispus asta. Este hârtie, notă, venită să procedăm așa”, a declarat o angajată RATB.

Un vatman a explicat că dispozițiile s-au dat și într-o ședință cu șeful de deopu:

”Șeful de depou ne-a spus la ședință să nu avem treabă cu ce se petrece în tramvai. Noi nu avem voie să-i dăm jos. De ce nu l-a dat un călător jos?”.
Prin ordinul scris, Primăria București încalcă chiar propriile ”legi”. Hotărârea Consiliului General al Municipiului București 156 din 23 august 2001conține prevederi încălcate prin decizia de a transforma mijloacele de transport în comun în refugii pentru persoanele fără adăpost.

Articolul 7 interzice călătoria fără bilet iar articolul 8 prevede o interdicție de a transporta materiale care ”provocă neajunsuri altor călători prin mirosuri, prin ardere sau coroziune”.

Transformarea mijloacelor de transport în comun în centre de zi pentru persoanele vulnerabile care nu au un adăpost este o decizie cu atât mai ciudată cu cât Primăria Generală are în subordine o structură foarte stufoasă, plătită din bani publici tocmai pentru protecție socială.

Directia Generala de Asistență Socială a Municipiului București este structura care ar trebui să se ocupe și de oamenii fără adăpost, nu Regia Autonomă de Transport în Comun. DGASMB are un buget de cel puțin 13,5 milioane de euro. Deși Legea privind liberul acces la informații de interes public obligă toate instituțiile să-și facă public bugetul, DGASMB încalcă legea și nu prezintă datele financiare pentru anii 2015 si 2016, ultimul buget făcut public fiind cel din 2014 când totalul cheltuielilor a fost de 13.513.333 euro.


VIDEO: Discuția în care angajatii RATB spun că Primăria a dat un ordin scris care transforma tranvaiele in centre de zi pentru persoanele fără adăpost


Așadar, primăria plătește unei structuri un buget uriaș pentru protecție socială, dar transferă o problemă foarte gravă din această zonă către regia de transport. Și aceaste este un aspect minor în comparație cu alte riscuri care apar ca urmare a deciziei administrației locale de a transforma mijloacele de transport în comun în centre de zi pentru persoanele fără adăpost.

Un alt efect al deciziei ciudate a Primăriei București este producerea unor situații conflictuale între călători și persoanele fără adăpost, pentru că situația precară de igienă a acestora determină uneori reacții agresive ale călătorilor. Astfel de conflicte spontane pot degenera grav și expun ambele părți la situații extrem de periculoase.

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

Cerbul de aur
Cerbul de aur
Loading...
Cerbul de aur

Ultimele stiri

Opinii2 zile inainte

Moise Guran: Nicusor Dan nu a oferit nicio solutie concreta pana acum! Firea il poate bate oricand

Nicușor Dan este fostul, viitorul și probabil singurul candidat pe care primarul Gabriela Firea l-a bătut și îl mai poate...

Politica2 zile inainte

Orban: Membrii PSD si ALDE care ”au girat acest regim profund nociv pentru România” nu au ce cauta in PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul său a închis ușile pentru PSD și ALDE și că „în partid...

Politica3 zile inainte

Cum a ramas agramatul tupeist Marean Vanghelie ultimul exponent al sistemului securist FSN

Pe mulți îi contrariază longevitatea și menținerea în libertate a acestui agramat tupeist și corupt până în măduva oaselor, care...

Transport3 zile inainte

Incep lucrarile in centrul Bucurestiului!

Primăria Bucureşti, prin Administraţia Străzilor Bucureşti, demarează din 16 august, lucrări pe arterele perimetrale din Piaţa Unirii. Proiectul vizează reorganizarea...

Timp liber3 zile inainte

Atentie daca mergeti la mare: Batai si tineri injunghiati in cluburile de pe litoral

Doi bărbaţi din Constanţa sunt cercetaţi de procurorii constănţeni, după ce au agresat un bărbat şi l-au înjunghiat, fapta petrecându-se...

Bucuresti3 zile inainte

Apel teribil la 112, in Bucuresti: Veniti repede, vecinul tocmai si-a omorat mama!

Poliţiştii din Bucureşti au fost sesizaţi, în noaptea de joi spre vineri, că dintr-un apartament al unui bloc se aude...

Sport3 zile inainte

Firea anunta o noua masura soc in Bucuresti, dupa interzicerea masinilor

CSM Bucureşti renunţă la echipele de seniori la secţiile de volei şi rugby. Clubul s-a sufocat după ce Primăria a...

Turist4 zile inainte

Trafic infernal pe A2. Coloane de masini pe kilometri intregi

Traficul rutier este aglomerat pe Autostrada Soarelui, pe sensul către litoral. Pe anumite tronsoane se circulă în coloană. Potrivit Centrului...

Bucuresti4 zile inainte

Barbat gasit mort intr-un pasaj din Bucuresti

Moarte șocantă în București. Un bărbat a fost găsit decedat într-un pasaj. Totul după ce acesta a plecat din spitalul...

Monden4 zile inainte

Metallica face mai multe decat statul roman. Donatie uriasa pentru spitalul oncologic pentru copii construit de asociaţia „Dăruieşte viaţa”

Formaţia americană Metallica, aflată la Bucureşti miercuri seară, pentru a susţine un concert pe Arena Naţională, s-a alăturat iniţiativei #NoiFacemUnSpital...

Share Page

Close